Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: 32-bites
Verzió: 3  
Változtatta: Xenia
Változtatás dátuma: 2009-07-31 17:03:02
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 32 bites


 32 bites


 

A 32 - bites kifejezés azt a módot jelöli, ahogyan a [számítógép] fprocesszor]a ([CPU]) az információt kezeli. A 32 - bites változatok a 32 - bites processzorral rendelkező számítógépeken való alkalmazhatóságot jelölik.


A 32 - bites kifejezés azt a módot jelöli, ahogyan a [számítógép] [processzor]a ([CPU]) az információt kezeli. A 32 - bites változatok a 32 - bites processzorral rendelkező számítógépeken való alkalmazhatóságot jelölik.


 

A 32 - bites verziók mellett létezik [64-bites] verzió is. Ezek nagyobb memóriát tudnak kihasználni. Több folyamat tárolódik a [RAM]-ban, aminek következtében csökken a lapváltási folyamatokkal töltött idő. Ez növelheti az alkalmazás teljesítményét.

 

A 32 - bites rendszer maximum 232 memóriaterületet tud megcímezni.

 

A maximum 4 GB megcímezhető memóriaterület nem kicsi, de az egyre több memóriát igénylő alkalmazások kezdik megközelíteni ezt a korlátot.

 

Egyik probléma, hogy 4GB memóriát a 32 bites rendszerek kevesebbnek látják a valóságnál. Esetenként csak 3, 5 vagy éppen 3 gigának

 

Az [operációs rendszer] közvetlenül nem képes elérni a memóriát, csak virtuális memóriacím táblán keresztül. A virtuális táblába beletartozik a [fizikai memória], [virtuális memória], [videokártya memória], és minden olyan eszköz [periféria] memóriája, melyen található [fizikai RAM]. A 32 - bites operációs rendszerben csak egy ilyen virtuális memóriacím tábla létezik, és ebbe kell beleférnie a többi memóriának is.

 

Tfh. a számítógépünkben megtalálható a 4GB fizikai memória, és mellette még egy 512MB memóriával rendelkező [videokártya.] Ekkor az operációs rendszer lefoglalja az 512MB területet a videokártyának a virtuális táblából, majd megpróbál 4GB-ot a fizikai RAM-nak is lefoglalni, de annyi már nincs. Ilyenkor lefoglalja a maradék helyet, ami most 3, 5 GB lesz.

 

Hiába tartalmaz a gépünk fizikailag 4GB memóriát, csak 3, 5 GB-ot tudunk elérni, a többi elvész.

 

Összefoglalva, felesleges a 32 bites operációs rendszerünkhöz 4 GB memóriát vásárolni, ha nem irodai célokra használjuk gépünket.

 


 

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák