Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Netpédiáról


A Netpédiát a Neo Interactive digitális reklámügynökség fejlesztette, szerkeszti és üzemelteti. A Netpédiát azzal a céllal hoztuk létre, hogy a látogatók bőséges, és szakmailag ellenőrzött tartalom segítségével bővíthessék tudásukat, és maguk is közreműködhessenek a internethez és az informatikához kapcsolódó ismeretek megosztásában.
 


Az oldal célja

A tudástárat bárki szerkesztheti: létrehozhat új szócikkeket, vagy bővítheti a már meglévő tartalmat. Az új szócikkek és a frissítések azonban a publikálás előtt moderáción esnek át, így biztosított, hogy az itt olvasható információ pontos és szakszerű marad.
A Netpédia olyan, az internettel kapcsolatos gyűjtőfogalmak oldala, amelyen széleskörű és releváns információkat nyújtó, az interneten előforduló fogalmakkal foglalkozó tudásbázis kap helyet. Magában foglalja az internet világát meghatározó vállalatok bemutatását, hardver és szoftverek taglalását, egyéb informatikai alapfogalmakat.  Széleskörű felhasználói bázist, akik között újságírók, cégvezetők, oktatók, tanulók és az internetező lakosság is megtalálhatók, arra buzdítjuk, vegyen részt a kezdeményezésben, és szerkessze a lapot.
Ehhez szeretnénk megadni a "küzdőteret": létrehoztuk az oldalt, amit feltöltöttünk általunk fontosaknak tartott alapfunkciókkal, kategóriákkal és egy alap (mondhatjuk úgy is, hogy kiinduló) ismeretbázissal. Természetesen a jövőben is folyamatosan törekszünk rá, hogy minden a céloknak megfelelően alakuljon, és létrejöjjön az első magyar folyamatosan frissülő wiki-alapú szakmai tudásbázis. De hogy ez milyenné válik hosszú távon, már elsősorban a látogatókon múlik!
 
 
Használati útmutató


A Netpédiában bárki létrehozhat és szerkeszthet szócikkeket. A szócikkek alján, a jobb alsó részen található  Szerkesztés linkre kattintva jelenik meg a szövegszerkesztőkre emlékeztető szerkesztési mező, a felső sorban pedig a szöveg formázását, a képek, táblázatok és linkek beillesztését segítő ikonsor. Amennyiben először csak próbálkozni szeretnél, használd a homokozót. Itt próbálgathatod a szerkesztés funkciót, anélkül, hogy amit írtál, ténylegesen megjelenne a weboldalon.
 
A szerkesztésre vonatkozó irányelveinket az írott és íratlan szabályok menüben találod. Kérünk, ezeket mindig tartsd szem előtt, mert az irányelvekbe ütköző szócikkeket külön figyelmeztetés nélkül töröljük! Amennyiben véleményed, kérdésed vagy problémád lenne, azt az elérhetőség alatt olvasható csatornákon keresztül juttathatod el hozzánk.
 


Új szócikk létrehozása

Új szócikket az oldal alján található "új szócikk felvétele" gomb segítségével hozhatsz létre, úgy, hogy az előtte található fehér mezőbe beírod a leendő szócikk címét. Figyelj arra, hogy a szócikket az alá a témakör (vagy esetleg konkrét szócikk) alá fogja a rendszer elhelyezni, amelyikben állva alul éppen elindítod a szócikk létrehozását! Amennyiben új szócikket szeretnél indítani, kérjük, tájékozódj a tartalom menüpontban, hogy van-e már hasonló. A szócikk nevére a keresőben is rákereshetsz, ami segíthet a Netpédiában már létrehozott kapcsolódó, vagy rokon tartalmak felkutatásában. Amennyiben az általad létrehozni kívánt szócikk már létezik, elég, ha azt kibővíted vagy átszerkeszted. Ezt rád bízzuk. Mindenesetre a használhatóságon és az áttekinthetőségen nagymértékben segít, ha nem hozunk létre ugyanabban a témában több, egymáshoz igen hasonlító szócikket, hanem inkább egyet írunk meg, de azt a lehető legalaposabban.
 


A szócikkek hossza és tartalma
A szócikkek alapvetően bármilyen hosszúak lehetnek, nincsenek töredékek vagy csonkok, de ha úgy látjátok, hogy szükséges, akkor bármely szócikk bővíthető. Egy téma akkor lett alaposan körüljárva, ha a hozzá tartozó szűken vett definíció mellett háttérinformációk, kapcsolódó külső és belső linkek, esetleg magyarázó ábrák, esettanulmány, példák stb. is helyet kapnak benne. A szócikkekhez ennek megfelelően természetesen képek, ábrák, táblázatok is feltölthetők. Sőt! Ezen lehetőségek használatára kifejezetten szeretnénk kérni Titeket, hiszen ezek még szemléletesebbé tehetik a szócikkeket.
 


A szócikkek fajtái

A Netpédiában lévő szócikkeknek alapvetően 3 fajtája különböztethető meg:


- Definíciók - amelyek várhatóan rövidebbek lesznek egy átlagos szócikknél, hiszen ebben az esetben jórészt egyszerű fogalom-meghatározásról van szó
- Klasszikus leíró szócikkek - ezek egy-egy témát járnak körül, vagy bemutatnak egy céget, egy módszert, egy neves szakembert stb. A klasszikus szócikkekben remélhetőleg képek, ábrák is helyet kapnak majd.
- Magyarázó szócikkek - melyeknél leíró cikkek, táblázatok, folyamatábrák stb. játszák majd a kulcsszerepet, szöveges magyarázatokkal kiegészítve.

 


Meglévő szócikkek módosítása

Amennyiben egy meglévő szócikket szeretnél módosítani, kattints a meglévő szócikkek melletti  szerkesztés feliratra. Ekkor előtűnik a grafikus szerkesztő-felület, melyen a Windows-alkalmazásoknál ismert ikonok segítségével lehetséges a meglévő szöveg formázása. A meglévő szócikkeket bárki és bármikor módosíthatja. Itt is szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy "rongáló" szándékkal nem érdemes hozzányúlni a szócikkekhez. Egyrészt mert méltatlan lenne hozzád, és alapvetően nem is feltételezzük, hogy ilyesmi megfordul a fejedben, másrészt a szakmoderátorok úgyis folyamatosan átnézik a szócikkeket annak érdekében, hogy a Netpédia szakmaisága és hitelessége megmaradjon.
 
Amennyiben nem vagy biztos magadban, de mégis úgy érzed, szíved szerint módosítanál egy definíciót, alapvetően három lehetőséged van:
1.    bátran vállalod a véleményed, és egyszerűen átírod a kérdéses részt
2.    nem törlöd ki a már meglévő tartalmat, hanem kiegészíted a szócikket
3.    kikéred a fórumon a többi Netpédia-látogató véleményét az adott kérdéssel kapcsolatban, és megvitatjátok a dolgot

 


Homokozó

A Netpédia szerkesztését a homokozóban tudod próbálgatni. A homokozó arra szolgál, hogy megismerkedj a Netpédia szerkesztő-felületével, kipróbálgasd, mi hogy működik, hogyan tudsz képeket feltölteni, táblázatot szerkeszteni stb. Mindezt természetesen anélkül, hogy élesben is megjelenne a szócikkekben. Ha már tapasztaltabb wiki-használó vagy, de pl. egy táblázattal meggyűlik a bajod, vagy csak meg szeretnéd nézni, hogy hogyan fog kinézni, amit alkottál, ezt is a homokozóban érdemes megtenned. Egyéb esetben, ha elvileg tudod, hogy mit hogyan kell megszerkeszteni ahhoz, hogy az elképzelésed szerint jelenjenek meg a dolgok, vagy egyszerűen csak át szeretnéd olvasni a beírtakat, mielőtt élesítenéd a változtatásokat, ezt a szerkesztő mező alatti Előnézet gomb segítségével teheted meg.
 


Fórum

A [fórum], amelybe a weboldal legtöbb részéhez hasonlóan bárki és bármikor írhat, az oldal szerves részét képezi. Elsősorban ez a rovat hivatott betölteni a Netpédia közösségi funkcióját. Az oldal tematikájából adódóan kifejezetten szakmai fórumról van szó. Szerepe többrétű. Korábban már volt róla szó: ha nem vagy eléggé biztos abban, hogy amit szeretnél írni vagy átjavítani, az mások szerint is helytálló-e, akkor a kérdést a fórumon vitára tudod bocsátani. További funkciója lehet általános elméleti, vagy gyakorlati dolgokkal kapcsolatos nézetek megvitatása. Annak ellenére, hogy több szakmai weboldal létezik, ezeken elsősorban egy-egy cikk vagy hír kapcsán van lehetőség hozzászólásra, amely hozzászólások ritkán érintenek mélyebb szakmai, általános kérdéseket. Viszont a Netpédia fórumában nyugodtan leírhatod, megvitathatod ezeket a szakmai meglátásaidat is. Továbbá természetesen magáról a Netpédiáról is a fórumban tudsz véleményt cserélni.
 


Sajtóközlemény

A [sajtóközlemény] rovatot azért hoztuk létre, hogy bárki, bármikor, egyszerűen és ingyenesen jelentethessen meg híreket, információkat, akár egy céggel, egy kampánnyal, egy ügyféllel, egy új pozícióval stb. kapcsolatban. Mivel a téma nem körülhatárolt, a sajtóközlemény rovat ilyen értelemben üzenőfalként is szolgálhat. Kérünk, hogy minden ilyen szubjektív megjelenést a sajtóközlemény rovatba vigyél fel, és a szócikkeket kezeld a független szakmai szempontoknak megfelelően. Így lesz érték mindenkinek.
 

 
Jó munkát!
A Netpédia csapata

 

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák