Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Adat
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-08-26 10:23:45
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A számítástechnikában adatnak számít minden, ami a számítógépen használható, számokkal előállítható és megjeleníthető. Különbséget kell tenni az adat és a program között: egy program végrehajtandó utasításokat tartalmaz. Ebben az értelemben a számítógépen minden adat, ami nem programkód. Az adat olyan érték, amely egy meghatározott dolog valamilyen jellemzőjére vonatkozik. Az adat önmagában nem értelmes, nem jelent semmit, hanem alkalmazása során töltődik fel értékkel - a számítástechnikában a programokkal összekapcsolódva válik információvá.
Az adat típusa szerint lehet: nominális (egyenlőségi viszony a meghatározó - nevek, telefonszámok), ordinális (kisebb-nagyobb viszony a meghatározó, a rangsor erre a logikára épül), intervallum skálán mért (az első két típus tulajdonságai mellett az összeadás és kivonás műveletei is értelmezettek), arány skálán mért (a négy alapművelet kapcsolatára épül).
Az adatok tárolása a számítógép memóriájában történik, vagy más külső hordozóeszközökön (USB, CD, DVD, stb.)

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák