Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Android rootolás

Mi is ez a rootolás? Alapesetben a telefonunk Android operációs rendszerén korlátozott felhasználók vagyunk! A rootolás nem más, minthogy rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználót csinálunk magunkból.

Mikor kell a rootolás?
Nagyon fontos az, hogy nem kell feltétlenül rootolni a telefonunkat. Egy átlagos felhasználó tökéletesen megvan root jog nélkül. Ha mindenképpen rootolni szeretnéd a telefont, tudnod kell azt, hogy nem mindig lehet egy kattintással elintézni a rootolást és az unrootolást. Emiatt inkább kérdezz előtte, hogy vissza lehet-e csinálni egyszerűen.

Elveszik-e a garancia a rootolással?
Nem! A garancia a hardverre vonatkozik, nem pedig az oprendszerre. Az Android ráadásul nyílt forráskódú oprendszer, tehát mindenki – kellő képzettséggel – a saját igényei és kedve szerint módosíthatja.

Mi a custom firmware?
Custom FW-nek nevezzük, amit nem a gyártó írt, hanem valaki más. Itt a valaki más a lényeges pont. Mivel – ahogy azt az előbb már említettük – az Android nyílt forráskódú, ezért akinek kedve van, írhat custom firmware-t. Sokan élnek is vele és az XDA műhelyben pl. egészen jókat készítenek. Ezek nagyrészt megbízhatóak és mivel igen komolyan tesztel a közösség, azt mondanám, hogy 99%-ban nincs ártó szándék egyetlen custom FW-ben sem. Szóval ha mégis felteszel egyet, azt a saját felelősségedre teszed. Akit érdekel a téma, annak az XDA fórum jó kiindulási alap.

Mit tudok megcsinálni root joggal?

  * módosíthatjuk a rendszerfájlokat
  * gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
  * a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
  * boot képernyő lecserélése
  * témák telepítése
  * bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)
  * processzor órajelének módosítása
   
Természetesen vannak hátulütői is. Ha frissítés, vagy új firmware érkezik a készülékre, akkor ezeket nem telepíthetjük fel (nincs semmi technikai akadálya, de elvesztjük a root hozzáférést). Sajnos az sem biztos, hogy mindent jól csinálunk, és ha hibázunk, akkor alaposan meg fogunk szenvedni az eredeti állapot visszaállításásval.
Másik dolog ami problémás, hogy a rootolás minden készüléknél (és minden firmware-nél) más és más, nincs rá általános recept. Ennek ellenére mostanra több olyan „univerzális” programot kaptunk kézbe, amivel egyszerűen rootolhatunk sokfajta készüléket.
Az alábbi felsorolásból megtudhatjuk, hogy melyik készüléktípust milyen módszerrel lehet rootolni:

Acer Liquid → 1-click root, z4root
HTC Desire → unrevoked
HTC Hero → 1-click root, unrevoked, z4root
HTC Wildfire → unrevoked
LG GT540 → 1-click root
Motorola Milestone → 1-click root
Samsung Galaxy 3 → z4root
Samsung Galaxy S → z4root
Samsung Galaxy Spica → z4root
Sony Ericsson X10 (mini, pro) → 1-click root, z4root
Vodafone 845  z4root

Vodafone Smart 4 Turbo → KingRoot


1-click root
SuperOneClick
unrevoked
z4root

Ezeken kívűl egy viszonylag új lehetőség a SuperOneClick nevű program, ami a leírás alapján egy ADB sebezhetőséget használ ki, ezáltal bármilyen típusú telefont tud rootolni (Kivéve a NAND lock-os készülékek: HTC Desire, HTC Wildfire).

A rootolásnál elsődleges fontosságú a telefon teljes tartalmának a PC-re mentése, különben egy félresikerült akciónál nemigen fogjuk tudni visszaszerezni az elveszett adatainkat. Erre a célra a legnépszerűbb program a Titanium backup, amelynek azonban root jog kell, tehát ez egy kicsit 22-es csapdája, azonban többedszeri próbálkozásnál jól jöhet. A TB-nek van ingyenes és fizetős verziója is.
A másik ilyen program a MyBackupPro, amely egy kicsit egyszerűbb de nem kíván root jogot, ergo a használata is könnyebb.


A szócikkhez társított címkék:
trololoMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák