Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Blu-ray Disc BD, a DVD utódjának szánták, egy nagy kapacitású optikai tárolóeszköz. A Blu-ray lemezek kapacitása egy rétegnél 25 GB, míg a kettős rétegűeké 50 GB, ami már Full-HD felbontású filmek tárolását is lehetővé teszi.

 

Az első ilyen lemezt 2000-ben mutatta be a Sony, akik később is vezető szerepet játszottak a formátum elterjesztésében. 2002 májusában létrejött a Blu-ray Disc Association, azaz a BDA, melynek alapítói a következő nagyvállalatok voltak; Sony, Panasonic, Pioneer, Philips, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp, és a Samsung. A kezdeti időkben sok probléma volt a lemezek sérülékenységével, ezért eleinte úgy tervezték, hogy a lemezeket egy tokban helyezik el. Ez azonban kompatibilitási gondokat okozott a meglévő DVD rendszerekkel, ezért a DVD szabvány felett bábáskodó DVD Forum – amelynek a BDA alapítói szintén tagjai voltak – megosztottá vált az új szabvánnyal kapcsolatban. Ez vezetett a HD-DVD szabvány kifejlesztéséhez, amelyben a következő cégek vettek részt; Toshiba, NEC, Sanyo és sokáig támogatta a Microsoft is. A Microsoft részvétele azért volt jelentős, mert ebben az időben kemény verseny alakult ki közte és a Sony között a konzolok piacán.

 

Amikor a Sony 2006-ban bejelentette, hogy a Playstation 3 beépített Blu-ray olvasóval érkezik, sokan gondolták, hogy a Microsoft majd a HD-DVD-t építi be az újgenerációs XBOX 360-ba. Ez azonban különböző okok miatt nem történt meg. A Blu-ray lemezek sokáig versenyeztek a HD-DVD lemezekkel, ugyanis a piaci szereplők közel azonos arányban álltak a két formátum mellett. Majd a verseny eldőlt, mikor a Warner 2008 elején állást foglalt a Blu-ray mellett, majd őket követte a többi nagy stúdió. Ezzel gyakorlatilag a tartalmat kihúzták a HD-DVD alól, így az ilyen készülékek és lemezek gyártása 2009-re meg is szűnt. Mára már az összes nagy szórakoztató elektronikai termékeket gyártó cég piacra dobta a Blu-ray lejátszóit.

 

Komoly vetélytársa lett azonban a Blu-raynek az online média, mivel a formátumháború végére a BD lemezeken használt tömörítés kissé idejétmúlttá vált, ezért alapjában nincs szükség ekkora tárterületre, másrészt pedig ezt a méretet már könnyedén le lehet tölteni a nagy sebességű optikai hozzáférésekkel. Adathordozóként egyébként mára teljesen eljelentéktelenedett a BD lemezek szerepe, mivel a merevlemezek akkora kapacitást kínálnak olcsón, amellyel az optikai lemezek nem tudnak versenyezni, és a statikus memóriachipek ára is meredeken csökken, amely szintén hamarosan helyettesítheti a hagyományos megoldásokat.


A szócikkhez társított címkék:
disc , dvd , HDMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák