Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A Copyleft a bevett szerzői jogi oltalommal szemben jött létre, párhuzamos gyakorlatként, amelyben a szerzők eldöntik hogyan és milyen mértékben bocsájtják művüket a közönség rendelkezésére. A neve is ezt a játékot tükrözi (left-right), illetve jele is a copyright logója megfordítva.

A copyleft lényege az, hogy a szerző maga dönthet arról, hogy műve szabadon terjeszthető-e, módosítható-e és ha igen, akkor milyen körülmények között érvényesek ezek a feltételek (általában nem kereskedelmi célú felhasználásokra vonatkozik). Ezt a jogi oltalmat a szoftverek esetében az ingyenes és a [nyílt forráskódú]? szoftverek esetében használják, és általában a felhasználás feltételei közé tartozik, hogy mindig fel kell tüntetni az eredeti szoftver készítőjét, és a változtatásokról is értesíteni kell őt, továbbá a módosított szoftvert sem szabad kereskedelmi forgalomba helyezni.

A copyleft licenszek sokasága közül lehet választani, különbség van köztük azt illetően is, hogy a licenszelt munka felhasználásával készült alkotásnak kötelező-e ugyanazt a licenszt viselnie, mint az eredetinek, illetve a licensz az adott alkotás egészére vagy csupán bizonyos részeire lehet érvényes. Általában minden egyes ilyen mű esetében alaposan el kell olvasni a licenszszöveget, mert számos egyedi változattal is találkozhatunk.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése