Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Digitális írástudás
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-01-21 18:18:32
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A digitális írástudás a különféle technológiák ismeretét és használatát jelenti. Magában foglalja a [számítógép]kezelést, az [internet]en való eligazodás képességét, a PDÁ-k és [okostelefon]ok használatát, illetve más [digitális] eszközök ismeretét. Ma már elengedhetetlennek tűnik, hogy mindenki minél inkább elsajátítsa a digitális eszközök és lehetőségek kezelését, mert a munkapiac, az oktatás egyre inkább ezekre épít. Akik nem tudnak felzárkózni, azok menthetetlenül lemaradnak, és számos lehetőségről nem értesülnek és nem tudnak élni ezekkel. Továbbá a közigazgatás számos területe digitalizálódik: a különféle bevallások, dokumentumok egyre nagyobb része csak számítógépen kitölthető és elektronikusan beküldhető. Éppen ezért ma már a [digitális diszkrimináció] is fontos és megkerülhetetlen kérdéssé vált: igazságos-e, hogy a gazdaságilag kevésbé fejlett közösségek a digitális írástudás területén is folyamatosan hátrányban legyenek, mivel nem engedhetik meg maguknak a technológiai és infrastruktutális beruházásokat? Néhány nonprofit alapítvány éppen azt a célt tűzte ki magának, hogy a [digitális szakadék] felszámolását segítse: ingyen vagy nagyon olcsón visznek számítógépeket, infrastruktúrát és internetet hátrányos helyzetű vidékekre. Magyarországon ilyen kezdeményezés a Wifi-falu mozgalom.

A digitális írástudás az interneten segít a felhasználóknak abban is, hogy a különféle veszélyeket elkerüljék: ilyenek a jelszó lopás, az [adathalászat], a [spam]ek komolyan vétele és a [hoax]ok hiszékeny kezelése. 


Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák