Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: flash-memória
Verzió: 3  
Változtatta: Orshy
Változtatás dátuma: 2009-07-27 09:04:56
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.Flash memória

 

A legújabb [EEPROM]- típus a flash memória (flash memory).

 

Az [EPROM] csak ultraviola fénnyel való megvilágítással törölhető, az [EPROM] pedig csak [byte]onként. Ezzel ellentétben a flash memória blokkonkénti törlést és újraírást is lehetővé tesz.

 

A flash memóriák kisméretűek, általában műanyag tokban helyezkednek el.

 

A flash-memóriák kapui akkor is megőrzik állapotukat, ha nincsenek feszültség alatt.

Egyfajta [puffer]ként funkcionálnak. Amikor a tányérok energiatakarékosság jegyében leállnak, akkor is írhatók és olvashatók ki belőle adatok. A merevlemezt elérő szoftverek a flash memóriába írják ilyenkor az adatokat, és amikor az megtelik, a tányérok felpörögnek, és az adatok a mágneses rétegen kerülnek rögzítésre. Ezt követően a lemezek pörgése ismét megáll. Így jelentősen csökkentik a fogyasztást.

 

A flash memória működésének lényege, hogy a tranzisztorok elektronokat ejtenek csapdába, melyek megléte vagy hiánya eredményezi végül az 1-eseket vagy 0-kat.

 

A sebességet a flash-chip írási és olvasási sebesség határozza meg. A készülékek 5 és 3,3 V feszültséggel is egyaránt működnek.

 

[Digitális kamerá]kban képek, filmek tárolására használhatók. A flash memóriát használják az [USB]- csatolású [pendrive]okban, digitális audió lejátszókban (mp3), mobiltelefonokban.

 

A legnehezebb mérnöki probléma jelenleg az, hogy 100 000 törlés után elhasználódnak.

 


Flash memória


A flash memória (flash memory) a legújabb [EEPROM]- típus.

 


Dr. Maszuoka Fudzsio fejlesztette ki 1984-ben, aki a [Toshiba] egyik mérnöke.

 


Az [EPROM]ot csak ultraviola fénnyel való megvilágítással lehetett törölni, az EEPROMot pedig csak [byte]onként. Ezzel ellentétben a flash memória [blokk]onként törölhető és újraírható. Blokkonkénti [programozás]t is lehetővé teszi.A méretük kicsi, általában műanyag tokba helyezik el őket. Az áramból való eltávolítás után sem veszítik el tartalmukat.


 
[Merevlemez]ekben egyfajta [átmeneti tároló]ként is szolgálnak. Amikor a merevlemez tányérjai a fogyasztás csökkentése érdekében nem működnek, akkor lép használatba a flash memória, és míg meg nem telik, arra mentik, és arról olvassák ki az adatokat. Amikor megtelt, a merevlemez tányérjai újra a mágneses rétegre mentenek. Ezt követően a [lemez]ek újra megállnak, így csökkentve a fogyasztást.A vezérlőkapu és csatorna között egy lebegőkapu található. A lebegőkaput szigetelőanyag veszi körül, s így megtartja a bejuttatott töltést. A töltése befolyásolja a [tranzisztor]ok nyitófeszültségét. A logikai 0-kat és 1-eseket az eredményezi, hogy folyik e áram a tranzisztoron vagy sem.

 


A tranzisztorok logikai felépítése alapján 2 típus van:

  • NOR - Párhuzamos adathozzáférést tesz lehetővé. Drágábbak, és kisebb a kapacitásuk, viszont közvetlenül futtatható benne program. Beágyazott programok tárolására használják. Bitszintű olvasást biztosít.
  • NAND - Soros adathozzáférést tesz lehetővé. Kompakt cellái miatt olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak, viszont közvetlenül nem futtatható benne program. Magasabb írási teljesítményt biztosítanak, így a pendriveokban, mp3 lejátszókban is inkább ezt a típust alkalmazzák.

 

Mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért strapabíróbb, mint pl. a merevlemez. Szaggatásmentes videó lejátszást biztosítanak.Flash memória sebességét a chipek írási és olvasási sebessége határozza meg. Hogy ez minél gyorsabb legyen, egyszerre csak egy blokk törlését engedélyezik, majd a [vezérlőchip] újraírja a területet.

 


[Digitális kamerá]kban képek, filmek tárolására használhatók. A flash memóriát használják az [USB]- csatolású pendriveokban, digitális audió lejátszókban (mp3), [mobiltelefon]okban.

 


A legnehezebb mérnöki probléma jelenleg az, hogy 100 000 törlés után elhasználódnak.

 

 

Memóriák


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése