Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A geocaching egy játék, melynek a lényege az, hogy elrejtett ládákat kell megtalálni, térkép, illetve inkább GPS készülék segítségével.

 

A játék 2000. május 3-án indult, két nappal azután, hogy az USA eltávolította a GPS rendszerből a szelektív zavarást, és ezzel sokkal pontosabb GPS navigációt tett lehetővé. A játékban, valamely történelmileg, vagy földrajzilag érdekes helyen elrejtett ládát kell megtalálni, melynek koordinátái egyébként nyilvánosak. A releváns információkat a játék honlapján lehet megtalálni.

 

A játékban többféle láda, azaz geoláda létezik;

  • Hagyományos geoláda, egy vízhatlanul zárható doboz, amelyben egy szabvány üzenet, a véletlen megtalálók részére, egy napló (logbook), és egy íróeszköz található. Néha található benne valamilyen apró ajándék, ám ezt csak akkor illik elvinnünk, ha hoztunk helyette másikat.

  • Virtuális geoláda; általában egy rejtvény, amelyet a tereptárgyak megfigyelésével lehet megfejteni. Ilyet akkor telepítenek, amikor a helyszín valamilyen szempontból sérülékeny, és a hagyományos geoládát nem lehet telepíteni (pl. műemlékek).

  • Multi geoláda; az első kettő kombinációja

  • Mozgó láda, megtalálása után költöztetni kell, azonban az új koordinátákat egy erre a célra létrehozott oldalon kell közzétenni.

  • Utazó ügynök; egy olyan játékfigura, vagy kis tárgy, melyen egy dögcédula található. Ezen rajta van a rendeltetési helye, tehát úgy kell elköltöztetni másik ládába, hogy az utasításoknak megfeleljen.

 

A játékhoz szükséges, hogy a geocaching oldalon magunkat beregisztráljuk, és a játék szabályait betartsuk. Erre vonatkozóan egy rövid versecske is figyelmeztet, amolyan mottóként:

 

 

Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat;

 

ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat;

ne ölj meg semmit, csak az idődet!”


A szócikkhez társított címkék:
gps , jatek
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése