Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: JPEG
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-05-23 09:35:38
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A JPEG (Joint Photographic Expert Group) az [internet]en megjelenő egyik legelterjedtebb képformátum, mely olyan tömörítést használ mely során elhagyja az emberi szem által nem látható képi információkat, így a JPEG egy veszteséges képtömörítési szabvány.
 

A JPEG formátum alkalmas nagy felbontású fényképminőségű fotók és több árnyalattal rendelkező színes és fekete-fehér képek tárolására is. Ezen képek tömörítésének mérete megválasztható kódoláskor, így e képeket a JPEG formátum kisebb helyen képes tárolni, mint a [GIF] vagy [PNG] formátumok, de velük ellentétben animációk készítését nem teszi lehetővé.
 


A JPEG (Joint Photographic Expert Group) az interneten megjelenő egyik legelterjedtebb képformátum, mely olyan tömörítést használ mely során elhagyja az emberi szem által nem látható képi információkat, így a JPEG egy veszteséges képtömörítési szabvány. Fájlformátuma legtöbbször a .jpg, .jpeg, néha a .jpe.

 

A tömörítés mértéke általában 10:1, amely mellett az emberi szem számára még hibátlannak tűnik. A szabvány első verziója 1992-ben jelent meg, majd a végleges bevezetés 1994-ben történt.

 

A JPEG formátum alkalmas nagy felbontású fényképminőségű fotók és több árnyalattal rendelkező színes és fekete-fehér képek tárolására is. Ezen képek tömörítésének mérete megválasztható kódoláskor, így e képeket a JPEG formátum kisebb helyen képes tárolni, mint a GIF vagy PNG formátumok, de velük ellentétben animációk készítését nem teszi lehetővé. A JPEG formátumban alapszínenként (vörös, kék, és zöld), 8 bit színmélység érhető el, amely körülbelül 16,7 millió szín megjelenítésére elegendő. Ez általában elég a mindennapi felhasználáshoz, azonban a professzionális fotó, videó és nyomdatechnika ennél magasabb – 10-12 bit – értékekkel dolgozik. Ennek ellenére a JPEG szinte szabvány lett az elektronikus médiában, a legtöbb kép ilyen formátumban található meg.


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése