Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Mac OS X
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2012-05-11 09:12:15
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A Mac OS X az [Apple] által fejlesztett legfrissebb [operációs rendszer]. A MAC OS sorozatban a tizedik, és ezt azért jelölik római számmal, mert a korábbi (1-9.) verziókhoz képest lényeges változtatásokat tartalmaz. Az első Mac OS X operációs rendszert 2002-ben jelentették meg, azóta az Apple által gyártott összes számítógépen ez az alap operációs rendszer, illetve az [iPod] és az [iPhone] operációs rendszerének is ez az alapja. 

A Mac OS X egy [UNIX]-alapú rendszer, amelyet az Apple és a NeXT ([Steve Jobs] vállalata volt, amelyet aztán megvásárolt az Apple) közösen fejlesztett. XNU [kernel]e van, és a UNIX rendszerekből is sok mindent beépítettek. 2005-től kezdődően fokozatosan áttértek az [Intel] [processzor]ok beépítésére. Ennél a verziónál a hangsúly nem annyira a korábbi rendszerekkel való kompatibilitáson volt, mint inkább az innováción. Ennek jó példái az [iWork] és az [iLife] alkalmazáscsomagok megalkotása.  A legnagyobb újdonság az Aqua kezelőfelület bevezetése volt, amely a [felhasználó]knak még szebb és kézhezállóbb számítógépkezelést tesz lehetővé. A Mac OS X fejlesztői nagy hangsúlyt fektettek a funkcionalításra és az esztétikára: az egyes programok a lehető legegyszerűbben kezelhetők, a rendszer a felhasználót nem bombázza felesleges kérdésekkel.

A Mac OS X különféle változatai a nagymacskákról kapták a nevük. Ezek a következők

  • Cheetah (10.0 változat) - 2001
  • Puma (10.1 változat) - 2001
  • Jaguar (10.2 változat) - 2002
  • Panther (10.3. változat) - 2003
  • Tiger (10.4 változat) - 2005
  • Leopard (10.5 változat) - 2007
  • Snow Leopard (10.6 változat) - 2009-re tervezik 

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák