Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Memória
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-01-21 17:59:07
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A számítástechnikában a memória tárolja az [adat]okat és utasításokat, amelyekhez a [processzor] egyszerűen hozzá tud férni. Normális üzemmódban a memória nagy részét az [operációs rendszer] és a különféle [alkalmazás]ok, illetve az általuk kezelt [adat]ok foglalják el. Ebben az értelemben a memória a RAM (a Random Access Memory rövidítése) szinonimájaként is használatos: olyan kis mikrochipeket jelent, amelyek a számítógép belsejében, általában a processzor közelében helyezkednek el. Minél több RAM-ot tartalmaz egy gép, annál gyorsabban működik,

A memóriát megkülönböztetik a tárolástól, illetve azoktól a fizikai médiumoktól, amelyeken ez történik. A tárolás általában olyan adatmennyiségre vonatkozik, amelyet a RAM nem tud kezelni, illetve nincs is rá mindenképpen szükség. A tárolóeszközök közé sorolják a [merevleme]zeket, külső lemezeket, [CD-ROM]-ot, illetve az archiválási lemezeket is.

Az integrált és gyorsan elérhető memóriafajták közé tartozik a ROM (csak olvasható), a PROM (ez programozható is) és az EPROM (törölhető és programozható memória). Ezeket speciális [program]ok és adatok tárolására használják, például az alap input/output rendszer tárolására, amely a gép működéséhez nélkülözhetetlen. 

A memóriát még más szempontok szerint is lehet osztályozni: elsődleges vagy másodlagos, statikus vagy dinamikus, tetszőleges vagy soros hozzáférésű, blokk vagy fájl hozzáférésű. illetve a közvetítő közeg alapján (félvezető, optikai, mágneses). 

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák