Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: monitor
Verzió: 1  
Változtatta: Mupeter
Változtatás dátuma: 2010-12-11 16:52:59
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 

Képmegjelenítő eszköz, amely az elektronikusan keletkezett információt képes az emberi szem számára értelmezhető formátumban megjeleníteni. A monitorok jelforrása általában a számítógép. A monitorok meghatározott számú képpontot tartalmaznak a felületükön, amelyeket másodpercenként többször (akár százszor) is kivilágítanak.

A képpontok lehetnek egyszínűek, ez esetben monokróm monitorról beszélünk, illetve színesek a színes monitornál. A színes monitor esetében a képpontok lehetnek zöldek, kékek és pirosak, azaz a három alapszín. Ezen színek kombinációjával bármely természetes színt létre lehet hozni.

A színes monitoroknak – a számítástechnikában – két fő típusuk van, a CRT azaz katódsugárcsöves, és az LCD azaz folyadékkristályos monitor. Korábban a CRT monitorok szinte egyeduralkodóak voltak, és csak a hordozható – notebook, laptop – számítógépekben alkalmaztak LCD monitorokat, mára azonban ez szinte teljesen eltűntek és kizárólag LCD monitorokat használnak.

A monitorok másik fő jellemzője a felbontás, míg a korai időkben a VGA (320x240) felbontás is rendkívülinek számított, a mai monitorok már többnyire a HD (1366x768) és FullHD (1920x1080) tartományt képviselik, de van példa ennél lényegesen nagyobbra is.

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák