Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Olyan segédprogram, amely a multimédiás, médiafájlok lejátszására alkalmas. A számítógépek hőskorában (’80-as, ’90-es évek), nem volt követelmény az, hogy a számítógép képes legyen multimédiás hang-, és videofájlokat lejátszani. Amikor az igény felmerült, akkor elkezdődött ezeknek a segédprogramoknak a története.

 

Mivel a hatékony tároláshoz ezek a fájlok általában tömörítve vannak, az is egy külön feladat, hogy ezt a tömörítést a program dekódolja. Mivel manapság többféle hatékony fájl és tömörítési forma létezik, ezért jellemzően mindegyikre van külön lejátszóprogram. Az pedig folyamatos igény a felhasználók részéről, hogy olyan programot kapjanak kézhez amely az összes formátumot ismeri. Ilyen program ugyan még nincsen de előbb utóbb nyilván meglesz majd az áttörés.

 

A hangfájloknál a legismertebb ilyen tömörítés az Mp3, míg a videóknál a DiVx. A legnépszerűbb lejátszók a Winamp, illetve a DiVx Player, a Quicktime, a RealPlayer és a Windows Media Player.


A szócikkhez társított címkék:
médiaMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák