Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A phosphor trail a plazma televíziók képmegjelenítésének egy kísérőjelensége, szerencsére egy olyan jelenség, amit a felhasználóknak csak a 2-3%-a lát. Röviden összefoglalva ez egy olyan sajátosság, hogy a gyorsan mozgó tárgyak előtt sárgás, utánuk pedig lilás elszíneződés tapasztalható. Természetesen az egész jelenség igen kismértékben és rövid ideig megfigyelhető, de akik érzékenyek rá azok sajnos látják.

A jelenség oka a plazmatévék felépítésében keresendő. A plazmatévék – csakúgy mint a legtöbb monitor – három alapszínből állítják elő a kép et. Ez a három szín a kék, a zöld és a vörös. Ezeket a színeket apró cellák (alpixelek) hozzák létre, amelyekben egy különleges gázkeverék van, amely feszültség hatására UV fényt bocsát ki. Az UV fény hatására a cella felületére felvitt foszforvegyület ekkor a három alapszín egyikével világítani kezd. A foszforvegyületek összetétele természetesen minden gyártónál a legszigorúbban őrzött titkok közé tartozik. Mivel azonban a különböző színek létrehozásához szükséges vegyületek ugyanazon alapvegyület variációi, ezért a felvillanás kezdetekor először kék fénnyel kezdenek világítani, majd következik a sokszorta hosszabb színhelyes idő, míg lezárásként a zöld fény. Itt természetesen ezek az időszakok milli- sőt mikroszekundumokban értendők.

Természetesen a gyártók mindent megtesznek, hogy minimalizálják a jelenséget, a vegyületek optimalizálásával, az alpixelek eltérő vezérlésével, a feszültség variálásával stb. A jelenség a legjobban a sötét környezetben, nagy kontrasztú és kis színességű (szaturációjú) képeknél látszik. Mi magunk is játszhatunk persze a beállításokkal, azonban jelentős különbség, a kép minőségének romlása nélkül, nem nagyon érhető el. Ez tipikusan olyan tulajdonsága a technikának amivel együtt kell élnünk.
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák