Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szénmikrofon

A szénmikrofon más néven kontaktmikrofon a legegyszerűbb mikrofon típus.

 


Szigetelőanyagból készített serleg alján vékony szén lemez, felette könnyű, rugalmas fémmembrán helyezkedik el. A [membrán]? és szénlemez közötti teret apró grafitszemcsék töltik ki. Két aranyozott [elektróda]? érintkezik a középen elhelyezkedő laza szemcséjű szénporhoz. Az alsó elektróda a fémházhoz van erősítve, míg a felső a membránnal együtt mozog. A [hanghullám]?ok mozgatják a membránt, ezáltal rezegni kezd, ami a hanghullámoknak megfelelően összesűrítik a szénport. A mozgás ütemében változik az [elektromos ellenállás]?. Ha ezen a változó ellenálláson [egyenáram]?ot vezetünk át, akkor változó [feszültség]?et kapunk. A szénszemcsék közötti ellenállás a kitérésnek nem lineáris függvénye, így elég nagy a torzítás. A szénmikrofon szolgáltatja a legnagyobb kimeneti változó feszültséget. Frekvenciamenete 5 kHz-ig terjed.


Hangminősége rossz. Egyszerűsége miatt régen a telefontechnikában, távbeszélő készülékekben használták. Az újabb telefonok már nem szénmikrofonnal készülnek. Napjainkban gyakorlati jelentősége igen csekély.
 

 

 

Szénmikrofon

 

 

 

Szénmikrofon felépítése


A szócikkhez társított címkék:
mikrofonok , periféria
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése