Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A file-megosztás (fájlmegosztás) egy digitálisan tárolt információhoz való hozzáférést tesz lehetővé (Pl.: számítógépes programok, hang és videófájlok, elektromos könyvek stb.) Az általános metódusok fájl-megosztásra a hordozható adattároló eszközök, mint a floppy, cd, dvd, pendrive stb, igen elterjedt az internetes adatmegosztás is, mely egy központi szerveren tárolt adatot képes elérhetővé tenni széles körben.

 

Kezdetben csak hordozható adattárolókon volt ez lehetséges, majd miután 1979-ben Tom Truscott és Jim Ellis létrehozta a Usernetet, lehetőség nyílt a szöveges dokumentumok adatainak tárolása és továbbítására az adott hálózatra csatlakozók számára. Ezt később továbbfejlesztették (NNTP). Mai napig ez az egyik legnagyobb adatmegosztó hálózat. 1999-ben megjelent a Napster, amit az első peer-to-peer fájlmegosztó rendszerként emlegetnek.   Az mp3 formátum standardizálása (1991) lehetővé tette, hogy nagyobb kiterjesztésű fájlok is megoszthatóvá váljanak. Az internet egyre szélesebb körben való ismertté válása során, egyre több központi adattároló jött létre (Freenet, eDunkey2000, BitTorrent, Kazaa stb.), ahonnan illetve ahova le- és feltölthetőek voltak adatok, programok, kép- és hanganyagok stb.

 

 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák