Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A JPEG (Joint Photographic Expert Group) az interneten megjelenő egyik legelterjedtebb képformátum, mely olyan tömörítést használ mely során elhagyja az emberi szem által nem látható képi információkat, így a JPEG egy veszteséges képtömörítési szabvány. Fájlformátuma legtöbbször a .jpg, .jpeg, néha a .jpe.

 

A tömörítés mértéke általában 10:1, amely mellett az emberi szem számára még hibátlannak tűnik. A szabvány első verziója 1992-ben jelent meg, majd a végleges bevezetés 1994-ben történt.

 

A JPEG formátum alkalmas nagy felbontású fényképminőségű fotók és több árnyalattal rendelkező színes és fekete-fehér képek tárolására is. Ezen képek tömörítésének mérete megválasztható kódoláskor, így e képeket a JPEG formátum kisebb helyen képes tárolni, mint a GIF vagy PNG formátumok, de velük ellentétben animációk készítését nem teszi lehetővé. A JPEG formátumban alapszínenként (vörös, kék, és zöld), 8 bit színmélység érhető el, amely körülbelül 16,7 millió szín megjelenítésére elegendő. Ez általában elég a mindennapi felhasználáshoz, azonban a professzionális fotó, videó és nyomdatechnika ennél magasabb – 10-12 bit – értékekkel dolgozik. Ennek ellenére a JPEG szinte szabvány lett az elektronikus médiában, a legtöbb kép ilyen formátumban található meg.


A szócikkhez társított címkék:
formátum
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése