Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Képmegjelenítő eszköz, amely az elektronikusan keletkezett információt képes az emberi szem számára értelmezhető formátumban megjeleníteni. A monitorok jelforrása általában a számítógép. A monitorok meghatározott számú képpontot tartalmaznak a felületükön, amelyeket másodpercenként többször (akár százszor) is kivilágítanak.

A képpontok lehetnek egyszínűek, ez esetben monokróm monitorról beszélünk, illetve színesek a színes monitornál. A színes monitor esetében a képpontok lehetnek zöldek, kékek és pirosak, azaz a három alapszín. Ezen színek kombinációjával bármely természetes színt létre lehet hozni.

A színes monitoroknak – a számítástechnikában – két fő típusuk van, a CRT azaz katódsugárcsöves, és az LCD azaz folyadékkristályos monitor. Korábban a CRT monitorok szinte egyeduralkodóak voltak, és csak a hordozható – notebook, laptop – számítógépekben alkalmaztak LCD monitorokat, mára azonban ez szinte teljesen eltűntek és kizárólag LCD monitorokat használnak.

A monitorok másik fő jellemzője a felbontás, míg a korai időkben a VGA (320x240) felbontás is rendkívülinek számított, a mai monitorok már többnyire a HD (1366x768) és FullHD (1920x1080) tartományt képviselik, de van példa ennél lényegesen nagyobbra is.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése