Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Az OLED betűszó az angol Organic Light Emitting Diode kifejezés rövidítése, mely Szerves Fénykibocsátó Diódát jelent. Az OLED, a LED technológia egyik legújabb fejlesztése, mely a természetben is megtalálható, fényt kibocsátó állatokban és növényekben létező vegyületek és szervek tanulmányozása alapján került kifejlesztésre. Az OLED kijelzőkben az anód és a katód között egy szerves vegyületből készített fénykibocsátó réteg található, mely az elektródákon áthaladó elektromos áram hatására világítani kezd, mivel a szerves anyag egyaránt tartalmaz vezető és szigetelő tulajdonságú molekulákat, ezért ezt a réteget szerves félvezetőnek hívjuk. Léteznek több – általában kettő – rétegből álló félvezetők melyekben az egyik réteg a vezető, a másik pedig a szigetelő réteg amely meggátolja az ionok átjutását az ellentétes töltésű elektródához, ezzel jobb hatásfokot és gazdaságosabb működést eredményezve. Mára az OLED technológia gyorsan növekvő népszerűségre tett szert a különböző elektronikai eszközök piacán, főleg a hordozható eszközökben (telefon, PDA, tabletek stb.), ahol a kisebb energiaszükséglet létfontosságú. A technológia természetesen rendkívül gyorsan fejlődik, újabb és újabb változatok jelennek meg mint például a félig átlátszó TOLED (Transparent OLED), vagy az AMOLED, avagy az aktív mátrixos OLED, ahol az aktív mátrix a pixelek meghajtásáért felelős technológiát jelzi.

Természetesen, mint minden új technológiának, ennek is vannak gyengéi, az egyik az, hogy jelenleg nem lehet nagy méretben gazdaságosan gyártani, illetve a hagyományos (plazma, TFT) megjelenítőkhöz képest lényegesen alacsonyabb élettartam, amely kb. a harmada-negyede a kiforrottabb technológiáknak.








Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák