Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A warez társaságok jogvédett, copyrightos szoftverek feltörésével és terjesztésével foglalkoznak. A motiváció néha csak az érdeklődés, máskor pedig az anyagi haszon: a feltört szoftvert a bolti ár töredékéért adják tovább a felhasználónak. Mindenesetre a szoftverek feltörése mindenképpen bűncselekménynek számít, amit mindenhol büntetnek.

A warez társaságok az 1970-es évek végén kezdtek szerveződni, lassan találták meg egymást a crackerek (a szoftvert ténylegesen feltörők), a courierek (terjesztők) és a phreakerek (a terjesztéshez szükséges körülményeket biztosították). Magyarán internet kalózok csoportjai jöttek létre, akik a jogvédett termékeket másolják illetve törik fel és terjesztik az interneten. A warez fogalmát nem szabad összekeverni a shareware és freeware licenszelésű termékekkel, amelyek használata teljesen legális, szemben a warez oldalakon találhatókkal, amelyek felhasználásáért is súlyos büntetéseket lehet kapni.

Persze a warez oldalak nemcsak szoftverekre specializálódtak, általában megtalálhatunk itt zenéket és filmeket is, amelyeket szintén illegálisan terjesztenek. Sokszor a terjesztést azzal is tetézik, hogy a letöltésekért pénzt kérnek, amelyet a mobiltelefonos fizetési lehetőségek elterjedésével könnyen meg tudnak tenni. Ilyenkor persze mindig felmerül a kérdés, hogy a telefonszolgáltató milyen felelősséggel tartozik, hiszen elméletileg tudnia kell(ene), hogy ki és mire szerződik a fizetéses szolgáltatásra.

 


A szócikkhez társított címkék:
warez
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése