Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A Twitter egy olyan közösségi média oldal, ahol a felhasználók rövid, max 140 karakteres üzeneteket (tweet) oszthatnak meg egymással. Természetesen a szövegben hivatkozásokat, linkeket is el lehet helyezni, ezért röviden lehet fontos üzeneteket megosztani. A Twitteren két alapfogalom van, a követők (followers) és akiket követnek (following). Természetesen a két státusz nem zárja ki egymást akit követek az is követhet engem és viszont. A felépítés sajátosságaiból következik, hogy vannak akiket rengetegen követnek – ismert emberek, színészek, sportolók, zenészek, de akár híroldalak is – és persze akik szinte csak követnek.

A másik jellegzetes fogalom és fontos, a ReTweet, vagy RT. Ez azt jelenti, hogy ha megtetszett valaki más tweetje, akkor azt én is „újratweetelem” azaz közzéteszem azoknak akik esetleg az eredeti forrást nem követik, ám engem igen. Így a hírek villámgyorsan tudnak terjedni.

A másik fontos jellegzetesség – ahogy már említettük – a linkek közlése. Mive a 140 karakter igen kevés, ezért lehetőség van különböző oldalakon a linkek rövidítésére, ilyenek pl. a http://bit.ly/; http://tinyurl.com; http://twurl.com/. Természetesen hamar felmerült a képek közlésének igénye, erre a Twitter egy saját tárhelyszolgáltatást tart fenn, ez a http://twitpic.com. Ide tudjuk feltölteni Twitter accountunkkal a közölni kívánt képet

A Twitter regisztrációhoz ugyanazok kellenek, mint bármely más közösségi médiához, valós e-mail. Mivel hamar elkezdtek visszaélni különböző ismert emberek adataival, ma már lehetőség van arra, hogy a Twitternél hitelesíttessük az accountunkat, természetesen a megfelelő igazolások segítségével. Persze ez a mezei felhasználónak sokkal kevésbé fontos mint mondjuk Britney Spearsnek... Ha már kész van az accountunk, el is kezdhetjük használni. Kereshetünk embereket, akik bennünket érdekelnek, és egy kattintással követhetjük őket, ezután minden tweetjüket látni fogjuk. Sajnos követőket nem vehetünk fel ilyen könnyen, de előbb vagy utóbb fognak majd érkezni felkérések, olyanoktól, akik minket szeretnének követni. Persze ekkor még mindig lehetőségünk van eldönteni, hogy engedélyezzük ezt vagy sem az illetőnek.

Ez után következik az, hogy mi is írjunk valamit, amiről úgy érezzük, hogy a követőinket érdekelhetné. Ha jól csináljuk, akkor hamarosan növekedni fog a követőink száma.

Újabb sajátossága a Twitternek, hogy nagyon kevesen használják magát az oldalt a twittelésre, a legtöbben valamilyen segédprogramot használnak, amely az oldal meglátogatása nélkül is képes megjeleníteni az üzeneteket és lehetőséget ad a mi üzeneteink közlésére. A programok alapjában véve kétfélék; desktop programok a számítógépekre, ill. az egyre inkább térhódító mobil kliensek. A népszerűbb desktop programok közül néhány: Tweetdeck, Twhirl, Seesmic desktop stb. A mobil kliensek természetesen az összes mobil OS-re elérhetők, mint a Seesmic Mobile, a Tweetie, vagy a Tweetbar. Természetesen van olyan is amely magyarul kommunikál, ilyen pl. a Yamm!, vagy a Turulcsirip. Mostanában egyre népszerűbb lett a Twitter és a Facebook accountok összekapcsolása, a legtöbb ilyen kliensprogram tudja ezt, így az egyikbe írt üzeneteink a másikon is megjelennek.

 


A szócikkhez társított címkék:
közösségi , magyar , média , megosztás , twitterMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák