Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az adatátvitel az adatot elektromágneses jelként egyik pontból a másikba továbbítja, vagy egy pontból több pont fele megosztva. Az adatátvitel legfontosabb hordozói a réz érpáras vezetékek, az optikai szálas kábel és a vezetéknélküli technológiák. A fogalmat a hálózati kommunikációban, különösen a digitális kommunikációban használják (ami nem jelenti azt, hogy analóg jeleket nem lehet ilyen módon továbbítani.
Régebb az adatátvitel kizárólag nem-elektronikus (optikai, akusztikus, mechanikus) módon történt, ezt változtatta meg a telegráf feltalálása, amely az első olyan eszköz volt, amely elektronikus jeleket továbbított. Ma a számítógép működéséhez is elengedhetetlen a digitális adatátvitel, illetve az olyan hálózati eszközök, mint a modemek, LAN-adapterek, vezetéknélküli hozzáférési pontok is ezen az elven alapulnak. A digitális telekommunikáció fejlődésének köszönhetően ma már olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint a VOIP, az IP-tv, a digitális rádió, stb.


A szócikkhez társított címkék:
hálózat , kommunikáció
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése