Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Adatátvitel
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-08-26 10:24:44
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az adatátvitel az adatot elektromágneses jelként egyik pontból a másikba továbbítja, vagy egy pontból több pont fele megosztva. Az adatátvitel legfontosabb hordozói a réz érpáras vezetékek, az [optikai szál]as kábel és a vezetéknélküli technológiák. A fogalmat a hálózati kommunikációban, különösen a digitális kommunikációban használják (ami nem jelenti azt, hogy analóg jeleket nem lehet ilyen módon továbbítani.
Régebb az adatátvitel kizárólag nem-elektronikus (optikai, akusztikus, mechanikus) módon történt, ezt változtatta meg a telegráf feltalálása, amely az első olyan eszköz volt, amely elektronikus jeleket továbbított. Ma a számítógép működéséhez is elengedhetetlen a digitális adatátvitel, illetve az olyan hálózati eszközök, mint a [modem]ek, [LAN-adapter]ek, vezetéknélküli hozzáférési pontok is ezen az elven alapulnak. A digitális telekommunikáció fejlődésének köszönhetően ma már olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint a [VOIP], az [IP-tv], a [digitális] rádió, stb.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése