Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az adathalászat (phising) olyan bűntény, amelynek során felhasználóneveket, jelszavakat, bankkártya adatokat szereznek meg arra jogosulatlanok. A módszer az, hogy az eredeti weboldalhoz nagyon hasonló másolatot hoznak létre, amely apró, de ugyanakkor fontos részletekben különbözik az eredetitől. A felhasználó, ha nem elég figyelmes, akkor egy ilyen oldalon megadhatja adatait egy olyan harmadik fél számára, aki aztán ezekkel visszaél. Az adathalászat tulajdonképpen a digitális írástudás alacsony fokát, a webes technológiák nem megfelelő elsajátítását használja ki a felhasználók átverésére. Az adathalászat ma már törvény által büntetett tettnek számít, és az ellenintézkedések magukban foglalják a felhasználók tájékoztatását és a különféle technikai biztonsági fejlesztéseket.
Az adathalászat többféle módon is történhet: manipulálhatják a linkeket, amelyek tulajdonképpen nem is arra a weboldalra mutatnak, amelyet a felhasználó el akar érni. Amiután a hamis oldalra érkezik, a felhasználó éppen úgy adja meg a különféle adatait, mint azt az eredeti oldalakon tenné. Az adatok ellopása történhet anyagi megfontolásból (pl. bankszámla adatai), de gyakran identitások eltulajdonítását is szolgálhatja (ilyen a közösségi oldalak profiljain szereplő adatoknak a begyűjtése).

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése