Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: ADSL
Verzió: 3  
Változtatta: Damnadm
Változtatás dátuma: 2009-01-21 17:42:15
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az ADSL (Assymetric Digital Subscriber Line - Asszimetrikus Digitális Előfizetői Vonal) A [digitális] [adatátvitel] egy fajtája, amely a [DSL]-kapcsolatok csoportjába tartozik. Az ADSL gyorsabb adatáramlást tesz lehetővé a réz telefonkábeleken keresztül, mint a hagyományos modem-alapú kommunikáció. 1988-ban fejlesztették ki a Bellcore (USA) alkalmazottai: szélessávú [digitális jel]eket továbbítottak a telefonvonalon, az éppen zajló analóg beszélgetéssel egyidőben.
A technológia lényege az, hogy azokat a frekvenciákat használja ki, amelyeket a telefonbeszélgetések szabadon hagynak. Ezt egy szűrő teszi lehetővé: ugyanazon a kábelen egy időben zajlik a telefonbeszélgetés az alacsony frekvenciatartományban és az adatátvitel is, amely a magas frekvenciatartartományt használja ki. A [DSL]-hez képest az ADSL újdonsága abban állt, hogy a [letöltési sebesség]et lényegesen megnövelte a [feltöltés]sel szemben (ezért asszimetrikus): az internetezők nagy része sokkal több adatot tölt le, mint fel. Az adatátvitel sebessége a központtól ([DSLAM]) való távolság függvényében is változik, minél távolabb helyezkedik el az előfizetői ponttól, annál lassabb. A régi ADSL kapcsolatok letöltési sebessége max. 8 [Mbit/s] volt, az  ADSL2 fejlesztésé már 12 Mbit/s, az ADSL2+ pedig már 24Mbit/s-os letöltési sebességet tesz lehetővé, de csak akkor, ha a DSLAM 1-2 kilométeres körzetében található az előfizető, egyébként az előző verzió határértékei érvényesek. A távolságot ma már ADSL [hurok] kiterjesztőkkel hidalják át.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése