Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Az ATI a vezető grafikai chipgyártók egyike, s egyben a piac egyik legrégibb szereplője. A céget 1985-ben alapította három ázsiai származású fiatalember, Lee Ka Lau, Benny Lau and Kwok Yuen Ho. Az első időkben a cég OEM gyártóként tevékenykedett, első önálló termékük 1987-ben jelent meg.

Az első 2D és 3D kombinált GPU-juk 1995-ben jelent meg, ez volt az ATI Rage 3D, amely az akkor úttörőnek számító 3Dfx Voodoo chippel szerelt kártyák első igazi ellenfele tudott lenni. A cég következő meghatározó terméke az All-in-Wonder sorozat volt, amely elsőként tartalmazott a 2D és 3D gyorsítók mellett TV tuner kártyát is, amely lehetővé tette a TV-műsorok lejátszását a számítógépen. Szintén az ATI volt az első gyártó amely a notebookok számára kezdett 3D képes GPU-t gyártani, ez a sorozat lett a Mobility.

2000-ben mutatkozott be a napjainkig is sikeres Radeon sorozat, amely a teljes piacot képes volt lefedni. A következő nagy lépés akkor következett be amikor 2005-ben mind a Microsoft, mind a Nintendo az ATI-t választotta a GPU szállítónak az újgenerációs konzoljaikba, azaz az Xbox 360 és a Wii számára.

2006-ban az ATI egyesült az egyik legjelentősebb CPU gyártóval az AMD-vel, az így létrejött óriásvállalat továbbra is az egyik vezető szereplője a GPU-CPU piacnak. Az ATI márkanév 2011-től viszont eltűnik a termékekről.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése