Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Autentikáció
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-01-21 18:13:34
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az autentikáció az a folyamat, amelynek során ellenőrizni lehet, hogy valaki vagy valami valóban az-e, aminek/akinek mondja magát. Zárt és nyilvános [hálózat]okban az autentikáció általában jelszavak segítségével történik. Minden felhasználó kap vagy választ regisztrációkor egy olyan jelszót, amellyel a továbbiakban azonosítani tudja magát. Ennek a rendszernek a gyenge pontja az, hogy a jelszavakat fel lehet törni vagy el lehet lopni (ez történik az [adathalászat] során), illetve a felhasználó véletlenül nyilvánosságra hozhatja, vagy elfelejtheti. Éppen ezért gyakran kérnek olyan kevésbé kijátszható autentikációt, mint a [digitális tanúsítvány], amely az egyik legelterjedtebb eljárás. Logikusan, az autentikáció megelőzi az [autorizáció]t, amelynek során a különféle engedélyek és jogosultságok kiosztása történik.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése