Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Autentikáció
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-01-21 18:13:34
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az autentikáció az a folyamat, amelynek során ellenőrizni lehet, hogy valaki vagy valami valóban az-e, aminek/akinek mondja magát. Zárt és nyilvános [hálózat]okban az autentikáció általában jelszavak segítségével történik. Minden felhasználó kap vagy választ regisztrációkor egy olyan jelszót, amellyel a továbbiakban azonosítani tudja magát. Ennek a rendszernek a gyenge pontja az, hogy a jelszavakat fel lehet törni vagy el lehet lopni (ez történik az [adathalászat] során), illetve a felhasználó véletlenül nyilvánosságra hozhatja, vagy elfelejtheti. Éppen ezért gyakran kérnek olyan kevésbé kijátszható autentikációt, mint a [digitális tanúsítvány], amely az egyik legelterjedtebb eljárás. Logikusan, az autentikáció megelőzi az [autorizáció]t, amelynek során a különféle engedélyek és jogosultságok kiosztása történik.

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák