Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: backup
Verzió: 2  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2009-08-31 18:46:20
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

(másolat, tartalék)
 
Biztonsági másolat fontos [adatok]ról, [program]okról, egy [fájl],[mappa] vagy egész [fájlrendszer] másolata.

Biztonsági másolat fontos [adat]okról, [program]okról, egy [fájl],[mappa] vagy egész [fájlrendszer] másolata.

Leginkább az eredetileg használt háttértároló meghibásodása, [vírus]fertőzések miatti használhatatlansága, adatok, programok elvesztése esetén használható állomány.
 
Egyedi számítógépeken teljes meghajtók, fontos mappák, állományok (levelek, családi képek, stb) biztonsági mentésére használják, míg adatbázisok esetén a teljes adatbázis egy adott pillanatban érvényes állapotát rögzítik.
 
A [tükrözés]sel ellentétben nem folyamatosan készített [mentés], hanem csak bizonyos időközönként készül, így visszaállításkor az előzőleg mentett változat állítható vissza.
 
Gyakran használatos [adatbázis]t használó [weboldal]ak esetén, meghatározott időnkénti (óránkénti, napi, heti) kópia készítésére, az oldal, vagy a [webszerver] meghibásodása miatti adatvisszaállítás céljából.
Használata vírus, vagy egyéb külső támadásoknak kitett állományok esetén fontos!
Az archiválás során a mentett állományt nem annak eredeti helyére, hanem külön [háttértár]ra kell menteni, így érhető el az adott [háttértároló] meghibásodása esetén a biztonsági másolat.
 
Biztonsági másolat készítésére többféle, az adott igénynek megfelelő megoldás kínálkozik.
  • Saját gépünk [operációs rendszer]e nagy valószínűséggel tartalmaz backup programot. (például [DOS] - backup külső parancs, [Windows] - Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Biztonsági másolat)
  • Ha pedig csak általunk meghatározott [állományok]ról szeretnénk biztonsági másolatot, az interneten is fellelhető számtalan (akár ingyenes) backup-program közül választhatunk.
  • Internetes oldalak esetén a tárhelyszolgáltatók szinte kivétel nélkül vállalják a napi adatmentést, de legtöbb helyen kérhető gyakoribb archiválás, az mentett tartalom átadása [CD], vagy [DVD] lemezen is.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése