Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bit a „binary digit” rövidítése, amely bináris számjegyet jelent. A bit digitális információelméletben az információ mértékegységét jelenti, amelynek értéke 1 vagy 0 lehet, ugyanakkor azt az információmennyiséget is, amelyet egy diszkrét bit hordozhat. Vagyis egyszerre jelenti a mértékegységet és az általa hordozott adattartalmat is. Ha példának egy adatfájlt veszünk, akkor ha annak a mérete 50 bit, akkor a hordozott infromáció terjedelme sem lehet ennél több vagy kevesebb. A kétféle használat általában a kontextusból kiderül.
A bit további egységeit kétféleképpen is használják, az SI-prefixumok szerint, illetve a bináris prefixumok szerint is. Így az SI szabvány szerint egy kilobit (kbit) 1000 bit, de a bináris rendszerben 1024 bit (itt kibibitnek (Kibit) nevezik ugyanezt az egységet). Érvényes ez a megabitre (Mbit), gigagitre (Gbit) és a további egységekre is. A gyártók általában az SI prefixumok használatával tüntetik fel egyes tárolóegységek kapacitását, amely ebből adódóan pontatlan is lehet.
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák