Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bit a „binary digit” rövidítése, amely bináris számjegyet jelent. A bit digitális információelméletben az információ mértékegységét jelenti, amelynek értéke 1 vagy 0 lehet, ugyanakkor azt az információmennyiséget is, amelyet egy diszkrét bit hordozhat. Vagyis egyszerre jelenti a mértékegységet és az általa hordozott adattartalmat is. Ha példának egy adatfájlt veszünk, akkor ha annak a mérete 50 bit, akkor a hordozott infromáció terjedelme sem lehet ennél több vagy kevesebb. A kétféle használat általában a kontextusból kiderül.
A bit további egységeit kétféleképpen is használják, az SI-prefixumok szerint, illetve a bináris prefixumok szerint is. Így az SI szabvány szerint egy kilobit (kbit) 1000 bit, de a bináris rendszerben 1024 bit (itt kibibitnek (Kibit) nevezik ugyanezt az egységet). Érvényes ez a megabitre (Mbit), gigagitre (Gbit) és a további egységekre is. A gyártók általában az SI prefixumok használatával tüntetik fel egyes tárolóegységek kapacitását, amely ebből adódóan pontatlan is lehet.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése