Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Charge Coupled Devices (töltés-csatolt elem)

A félvezető kivitelezésű töltés-csatolású elem az optikai érzékelők legelterjedtebb képviselői.

 

Működése:

Fényérzékeny cellák rendszeréből áll, melyek a beeső fény erősségének megfelelő elektromos töltést tárolnak.

A több egymás mellé helyezett elektróda segítségével a rájuk kapcsolt feszültség hatására  a töltéscsomag mozgathatóvá válik, így a fényérzékeny elem által tárolt töltés kinyerhető, digitalizálása alapján összeállítható a teljes kép

 

Története:

A CCD-t 1969-ben Willard S. Boyle és George E. Smith fejlesztette ki a Bell Labsnál.

Jelentősségét bizonyítja, hogy  Willard S. Boyle és George E. Smith 2009. október 6-án megosztott fizikai Nobel-díjat kapott a CCD felfedezésért  osztozva Charles K. Kao-val, aki az optikai szálon keresztüli fénytovábbítás területén elért eredményeiért a másik fél Nobel-díjat kapta.
A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint a CCD volt az első sikeres digitális képalkotó technológia, mely forradalmasította a fényképezést, mivel elektronikussá tette azt, így szükségtelenné vált a fényérzékeny film használata.

 

A laboratórium akkori feladata egy képtelefon kifejlesztése és a félvezető buborékmemória megalkotása volt. A célt összekötve Boyle és Smith kifejlesztette, az (akkor még) töltés-buborék eszköznek (Charge „Bubble” Devices) nevezett konstrukciót, melynek lényege az volt, hogy töltést tudott végigvinni egy félvezető felületén. 

A fejlesztés során felismerték, hogy fotoeffektussal is fel lehet tölteni az egység elemeit, és így digitálsian tárolható kép hozható létre.

A kutatómunka során 1970-re képesek voltak lineáris képet lértehozni.

A találmány nagyszerűségét felismerve olyan nagy cégek szálltak be a fejlesztésbe, mint a Texas Instruments, a Semiconductor, az RCA, vagy a Fairchild, mely 1974-ben egy 500 elemes 100 x 100 pixeles eszközt hozott forgalomba.

 

Felhasználási területei:

  • Sorolvasókban
  • Lapolvasókban
  • Fényképezőgépekben
  • Videokamerákban
  • Csillagászatban

Színes felvételek készítésének két módja ismert:

  • Amatőr kamerák - színszűrőkkel ellátott kombinált CCD-szenzor1
  • Stúdióberendezések - a három alapszínt külön érzékelő CCD-szenzorok, majd a 3 képet összeolvassák2

1:

2:

 


A szócikkhez társított címkék:
Nobel-díj , optikai kábelMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák