Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Willard Sterling Boyle

 

Nobel-díj

Nobel-díjas kanadai fizikus.

 

Született: 1924. augusztus 19. Amherstben (Kanada, Új-Skócia tartomány), kanadai és amerikai állampolgár.

 

Gyermek korában orvos szüleivel Quebecbe költöztek. 14 éves koráig otthon tanult, majd a középiskolát a Montreáli Lower Canada College-ben végezte.

Felsőfokú tanulmányait a II. Világháború miatt 1943-ban félbeszakította, és belépett a Kanadai Királyi Haditengerszetbe (Royal Canadian Navy).

A Brit Királyi flottánál repülni tanult, repülőgéphordozón szolgált a háború végéig.

A quebec-i McGill University-n 1947-ben BSc, 1948-ban MSc, majd 1950-ben PhD tudományos fokozatot szerzett fizikából.


Miután doktori címét átvette, a Canada's Radiation Lab munkatársa, két évig a Kanadai Királyi Katonai Kollégium (Royal Military College of Canada) tanára volt.

1953-tól az amerikai Murray Hillben működő Bell Laboratories kommunikáció-tudományos részlegének igazgatója volt. 

1962 és 1964 között részt vett az Apolló űrprogramban, majd visszetért a Bell Labs-hoz, ahol 1969-ben munkatársa George E. Smith segítségével kidolgozta CCD-szenzor (töltés-csatolt eszköz) működési elvét. Ez az eszköz forradalmasította a digitális képalkotást, mára ez a [digitális fényképezőgép]?ek, kamerák "szeme".

 

1979-ben vonult vissza.

 

 

Díjai:

1973 - Franklin Institute's Stuart Ballantine Medál

1974 - IEEE Morris N. Liebmann Memorial Díj

2006 - Charles Stark Draper Díj, 

 

A 2009. október 6-án a Svéd Királyi Tudományos Akadémia jóvoltából Boyle és társa George E. Smith megosztott Fizikai Nobel-díjban részesült

a CCD feltalálásáért, osztozva Charles K. Kao-val, aki az optikai szálon keresztüli fénytovábbítás területén elért eredményeiért a másik fél Nobel-díjat kapta.

 


A szócikkhez társított címkék:
Nobel-díj , optikai kábelMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák