Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az optikai szál olyan műanyag vagy üveg vezeték, amely fényt szállít. Az optikai szálas kommunikációban használják, mert nagyobb sebességű adatátvitelt tesz lehetővé, mint más hordozók nagy távolságokra is (éppen ezért a központ és a előfizető között is jóval kevesebb erősítőt kell felszerelni). Mindemellett az optikai szál kevesebb adatveszteséggel továbbítja az adatokat, mint fém társai, és az elektromágneses interferencia sincs hatással rá.
Működése a fényvisszaverődésen alapul: a vezeték egyik végén belépő fénysugár visszatörést szenved, ezért a vezeték túlsó végén majdnem változatlanul lép ki. Ezek a tulajdonságai az optikai szálat alkalmassá teszik a digitális adatátvitelre.
Bár az optikai szál készülhet műanyagból vagy üvegből (illetve a kettő keverékéből), a telekommunikációban használatos vezetékek üvegből készülnek, mivel jobb a fénytörési mutató, mint a műanyag esetében.
A jelenlegi telekommunikációs technológiák között az optikai szál teszi lehetővé a legnagyobb sávszélességet, akár a Tbit/s-os átviteli sebesség is elérhető segítségével.

2009. október Az optikai szál tökéletesítéséért, az azon keresztül történő fénytovábbítás területén elért alapvető eredményeiért Charles K. Kao megosztott Fizikai Nobel-díjat kapott.

 

További részleteket lásd: optikai kábel

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése