Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(Common Gateway Interface)

Szerveroldali alkalmazások és webszerverek közötti adatcsere folyamatát rögzítő szabvány.
Szabványos [webszerver]?eken futtatható [script]? (szoftveralkalmazás), mely lehetővé teszi az interaktív alkalmazások, változó tartalmú vagy autamatikusan generált (úgynevezett dinamikus) HTML oldalak létrehozását.
A webprogramozók számára interaktív alkalmazásokat tesz lehetővé (HTMLűrlapok kiértékelése, statisztikák készítése, stb.).
Előnye, hogy a külső segédprogram ugyan a felhasználó böngészője indítja, nem a azon, hanem a webszerveren fut le, így a program a felhasználó számára láthatatlan marad (nem úgy, mint például a JavaScript).
Hátránya is ebből adódik, hiszen a külső programok futtatása a [webszerver]? számára nagy erőforrás többletet igényel, így jelentősen csökkenti annak teljesítményét. Ezen kívül sok biztonsági rést találtak rajta.
Épp ezért a cgi futtatását a általában a webszerver gazdájának külön engedélyeznie kell. A legtöbb szolgáltató saját cgi scriptek feltöltését és futtatását nem engedélyezi.
 
Cgi scriptek létrehozására leggyakrabban használt programnyelvek:
  • Perl
  • C
  • C++
  • Shell
  • Pascal
  • VBscript
  • Olyan adatbáziskezelő programokban írt scriptek is fordíthatók cgi-re, mint a Clipper, a Delphi, vagy az Oracle.
A futtatás feltétele, hogy az adott szerver ismerje azt a programnyelvet, melyben a cgi íródott!
 
A rendszer akkor tudja végrehajtani a cgi-ben tárolt utasításokat, ha a webkiszolgáló a felhasználó böngészőjétől olyan URL-cím meghívását kapja, amely tartalmazza a program pontos helyét, nevét, és az általa megkövetelt paramétert.
A program kiterjesztése lehet többek között .c, .pl, .cgi, vagy .exe, Windows alapú webszerver esetén .dll.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése