Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A HTML (HyperText Markup Language - hyperszöveges jelölőnyelv) a weboldalak építésénél használt legelterjedtebb jelölőnyelv. Segítségével olyan szöveges dokumentumot hozhatunk létre, amelyben a készülő weboldal hyperlinkjei, bekezdései, listái, képei és más elemei szöveges formában vannak leírva. A HTML jellegzetessége, hogy címkéket használ, amelyeket kapcsos zárójellel különít el. A HTML gyakran tartalmazhatja az olyan kódokat is, mint a CSS vagy a Javascript, amelyek befolyásolják az egyes böngészők megjelenítési módját. Az olyan fájlok és URL-ek, amelyek HTML-t tartalmaznak, általában .html kiterjesztésűek.
A HTML négyfajta elemtípust tartalmaz: strukturális elemeket (a célt vagyis a címsort tartalmazzák), prezentációs szimbólumokat (az oldal kinézetét határozzák meg), hypertext elemeket (az oldal egyes részei, illetve más weboldalak közti kapcsolatot biztosítják) és eszköz elemeket (szerkezeti elemek létrehozásáról gondoskodik - pl. gombok, beviteli mezők).
A HTML különféle szabványait a 90-es évek során dolgozták ki a W3C ([World Wide Web Consortium]?) felügyelete mellett. Legfrissebb vátozata a HTML 5, amelyet 2008 januárjában hoztak nyilvánosságra.
Az XHTML a HTML olyan altípusa, amelyet a HTML 4.01-es változatból kezdtek fejleszteni, és a későbbiekben önálló nyelvvé vált: tulajdonképpen a HTML és az XML nyelvek keresztezésének lehet tekinteni. A legutolsó változata, az XHTML 5 a HTML utolsó változatával egyszerre jelent meg.
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák