Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A HTML (HyperText Markup Language - hyperszöveges jelölőnyelv) a weboldalak építésénél használt legelterjedtebb jelölőnyelv. Segítségével olyan szöveges dokumentumot hozhatunk létre, amelyben a készülő weboldal hyperlinkjei, bekezdései, listái, képei és más elemei szöveges formában vannak leírva. A HTML jellegzetessége, hogy címkéket használ, amelyeket kapcsos zárójellel különít el. A HTML gyakran tartalmazhatja az olyan kódokat is, mint a CSS vagy a Javascript, amelyek befolyásolják az egyes böngészők megjelenítési módját. Az olyan fájlok és URL-ek, amelyek HTML-t tartalmaznak, általában .html kiterjesztésűek.
A HTML négyfajta elemtípust tartalmaz: strukturális elemeket (a célt vagyis a címsort tartalmazzák), prezentációs szimbólumokat (az oldal kinézetét határozzák meg), hypertext elemeket (az oldal egyes részei, illetve más weboldalak közti kapcsolatot biztosítják) és eszköz elemeket (szerkezeti elemek létrehozásáról gondoskodik - pl. gombok, beviteli mezők).
A HTML különféle szabványait a 90-es évek során dolgozták ki a W3C ([World Wide Web Consortium]?) felügyelete mellett. Legfrissebb vátozata a HTML 5, amelyet 2008 januárjában hoztak nyilvánosságra.
Az XHTML a HTML olyan altípusa, amelyet a HTML 4.01-es változatból kezdtek fejleszteni, és a későbbiekben önálló nyelvvé vált: tulajdonképpen a HTML és az XML nyelvek keresztezésének lehet tekinteni. A legutolsó változata, az XHTML 5 a HTML utolsó változatával egyszerre jelent meg.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése