Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Az online chat az Interneten zajló kommunikáció egyik formája, amely általában írásos kommunikációt jelent két fél között. Ma már többszemélyes konferenciává is kibővülhet. Az elnevezés a "chat" szóból származik, amely angolul kötetlen beszélgetést jelent.

 

A chat alapja egy úgynevezett chatprogram, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre lássuk azokat a felhasználókat akikkel kapcsolatban vagyunk, és rövid szöveges üzeneteket váltsunk velük. A chatprogrammal ún. chatszobába kell belépnünk, amely lehet tematikus, vagy felhasználóhoz kötött. Nagyon fontos, hogy ne legyenek túl sokan egy szobában, mert akkor a beszélgetések követhetetlenné válnak. A program ugyanis úgy működik, hogy amit beírunk az azonnal megjelenik minden, az adott chatszobába belépett, felhasználó számára.

 

Minden online közösségnek, chatszobának megvan a maga sajátos etikettje, amely a kommunikáció szabályait rögzíti. Ilyen alapvető szabály, hogy nagybetűs írást csak a kiabálást érzékeltetésére használunk. A hatékonyságot segítik a különféle rövidítések, illetve az emotikonok is, mivel a túl hosszú üzenetek lelassíthatják és élvezhetetlenné tehetik a chat-et.

 

A chat nemcsak az ismerősökkel való kapcsolattartás eszköze lehet, hanem az ismerkedésé is, amelynek során a felhasználó különféle online identitásokat teremthet magának, különféle virtuális közösségekbe illeszkedhet be.

Jelenleg is számos chatprogram van amiből a Windows Messenger a legnépszerűbb, illetve a Skype-nak is van chat funkciója.

 


A szócikkhez társított címkék:
chat , internet
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése