Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A codec a „compression-decompression” rövidítéséből jött létre, és olyan algoritmust tartalmazó program, amely lehetővé teszi a nagy méretű fájlok takarékos lejátszását. Így például az olyan nagyméretű fájlok, mint a videók tárolása tömörítéssel történhet, és a médialejátszók a codecet használatával a videót lejátszás előtt kitömörítik.

Számtalan codec létezik audio- és videófájlokra is. A médialejátszók kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy hányféle algoritmust ismer. Ha hiányzik valamelyik codec, le lehet tölteni, de ez a felhasználó számára bosszantó lehet.

A codec (encoder-decoder) azt a számítógépbe beépített integrált áramkört is jelenti, amely az analóg-digitális, digitális-analóg átalakításról is gondoskodik. Ilyen áramkört találunk például a modemekben is. 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák