Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A digitális az adatokat diszkrét, nem folytonos módon tárolja és továbbítja, szemben az analóg mód folyamatos adatrögzítésével. Ez azt jelenti, hogy a közvetíteni, tárolni kívánt adatokat, legyenek azok diszkrétek (számok, betűk, szimbólumok) vagy folyamatosak (hang vagy kép) átkonvertálja bináris számrendszerbe. Ebben az esetben olyan elektronikus vagy optikai pulzusok továbbítják az információt, amelyek a logikai 1 és 0 különbségén alapulnak: 1 azt jelenti, hogy van jel, a 0 a jel hiányát jelzi.
A digitális elven alapuló jeltovábbítást előnye az analóghoz képest az, hogy több információt képes továbbítani a bináris rendszernek köszönhetően, és a minőség is sokkal jobb, mint az analóg rendszerek esetében. A digitális jel korlátai a felbontás és a sávszélesség, de ez a továbbított információ minőségén nem mindig ront: a bináris kódolásnak köszönhetően a részletek gazdagsága megmarad.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése