Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Digitális jogkezelés
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-03-09 19:14:57
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A digitális jogkezelés (Digital Rights Management - DRM) az [internet]es és elektronikus tartalmak felhasználásának szabályozását jelenti. Például azt, hogy az [online] rádióadások csak bizonyos régiókban hallgathatók, és ott sem rögzíthetőek. Ugyanez vonatkozik filmes, online tévé portálokra, ahol a felhasználó nem másolhatja és töltheti le a megtekintett anyagokat. 

A digitális jogkezelés másik részét képezi a [szoftver]ek megváltoztatásának és másolásának tilalma is. Olyan cégek alkalmazzák, mint például az [Apple], a [Microsoft] és a Sony. Hatásköre kiterjed filmekre, zenére, játékokra, [e-book]okra. Természetesen, sok ellenzője és kritikusa van, akik szerint az internet felkínálta lehetőségeket korlátozzák ilyen módon. A felhasználók körében elterjedt [torrent]ezés is a digitális jogkezelésre adott egyfajta reakció.

Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák