Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A televíziózás története hosszú utat járt be, mire eljutott a mai, talán még ma sem végleges formájáig, a digitális műsorszórásig. Magyarországon 2003-ban született a digitális televíziózásról kormányhatározat, és megindult a kísérleti adás Budapesten. 2004 és 2007 között hálózattervezés, piaci felkészülés folyt, 2008 és 2012 között átépítik a hálózatokat, és kábelen és műholdon megszűnnek az analóg adások. 2012 után már csak digitális adások lesznek foghatók. 


Az új technológiával sokkal több országosan fogható csatorna lenne hazánkban, ami nagy előrelépést jelentene a jelenlegi két kereskedelmi, illetve egy közszolgálati csatornához képest. De nem csak ez az egy előnye van, a televíziózást kényelmes, szórakoztató programmá teszi.


Digitális tévé (DTV): az adás digitális jelfolyamként terjed a tévékészülékig. A készülékhez tartozik egy ún. set top box, ami jelátalakítóként működik, és extra funkciókat is tartalmaz. Ezek közül a legelterjedtebbek:

  • Elektronikus programújság (electronic programme guide, EPG): Az elektronikus műsorújság segítségével könnyen lehet válogatni a csatornák és a műsorok között. Lehet pl. egyes műsorokhoz emlékeztetőt tenni, így ha kezdődik az adott műsor egy kis figyelmeztetést kap a tv néző. Kategóriákat lehet létrehozni, ez is megkönnyíti a választást a számos műsor között, illetve be lehet állítani kedvenceket, itt azok közül a csatornák közül lehet választani, amit a leggyakrabban nézünk.
  • Programozható műsorfelvétel (personal video recorder, PVR): Lehet akár sorozat, vagy ha egyszerre több műsort is szívesen megnézne valaki, könnyen be lehet állítani, hogy az egyik rögzítésre kerüljön, így nem marad le egyikről sem.
  • Házi videótéka (video on demand VoD): A távirányító segítségével, a nélkül választhatunk ki filmeket, hogy ki kellene mozdulni a lakásból.

Interaktív digitális tévé (IDTV): Ez olyan kommunikációs csatorna, amelynél megvan a visszacsatolás lehetősége, kétirányú válik. Lehetséges, hogy a tv néző is kommunikálhasson. Ez lehetővé tesz olyan szolgáltatásokat, amely az internetezők körében már ismert, pl. vásárlás, chat, regisztrálás.


A szolgáltatást igénybe vevők közül, a legtöbben a tökéletes kép-, és hangminőséget tartják a leghasznosabbnak, ez után következik a széles képernyős, nagyfelbontású műsorszolgáltatás, illetve az, hogy a műsorokat tetszőleges időpontban lehet megnézni. Nagy érdeklődés van még a videózásra, a nagyobb csatornaválasztékra, és az interaktív hálózati játékok iránt.
 

 

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial): földi terjesztésű digitális tv adást jelent. A [DVB-T]? jelek sugárzása és vétele többnyire a jelenleg használatos földi sugárzásra alkalmas eszközökkel történik.  Nem szükséges tehát újabb tv tornyokat építeni, a jelenlegiek nagyobb átalakítással ugyan, de alkalmasak a célra. Nem szükséges továbbá lecserélni a korábbi, jobb minőségű vevőantennákat, kábeleket és a erősítőket sem. A jel teljesen azonos utat tesz meg az adótótoronytól, mint a jelenleg elterjedt hagyományos sugárzásnál.


A vételhez, a már fennt említett set top box szükséges, ami átalakítja a jelet a tv készülék számára. Ennek segítségével bármilyen működőképes tévé készülék alkalmas a vételre.  Természetesen szükség van egy jó vevőantennára is, hogy a készülék antennabemenetére megfelelő jel érkezzen. A sajtóban többször megjelent, hogy erre a célra a szobaantennák is alkalmasak. Ez viszont csak az adók közvetlen közelében és megfelelő "rálátás" esetében igaz. A valódi megoldást jelenleg a jól megválasztott és beállított tetőantenna jelenti.


Magyarországi szolgáltatók: UPC, [T-Home]?, Invitel, [Antenna Hungária]?.

 


 


A szócikkhez társított címkék:
digitális , internet , szolgáltató
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése