Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Elektronikai alkatrész mely egyenirányításra, rádiójelek modulálására szolgál. Félvezető kristályt tartalmaz, melyen p és n típusú réteget képeznek.
Működését leegyszerűsítve így jellemezhető: az egyik irányban engedi folyni az áramot, a másik irányban nem.
Áramköri jele:A jelölés szerint a háromszög csúcsa felé folyhat az áram a másik irányba nem.
 
Történet:
Az első diódák az elektroncsövek voltak, melynek működési elvét [Thomas Edison]? 1880-ban szabadalmaztatta.
Már 1873-ban fedezte fel az elektoncsöves dióda működését [Frederick Guthrie]?, ám vele párhuzamosan 1874-ben [Karl Ferdinand Braun]? német kutató a kristály alapú diódát fejlesztette ki.
1899-ben Braun szabadalmaztatta a kristály-egyenirányítónak elnevezett találmányt, melyet 1990-ben [Greenleaf Whittier Pickard]? az első kristály-diódás rádiójában alkalmazott.
Akkoriban e találmányokat egyenirányítónak nevezték 1909-ig, amikor egy brit fizikus, [William Henry Eccles]? a görög di-ode (két-út) szóból megalkotta a ma is használatos dióda elnevezést.
 
Az elektroncsöves diódákat a 20. század nagy részében használták jelfeldolgozó berendezésekben (többek között rádió, televízió, hangerősítő), tápegységekben.
Jelenleg kivételes területeken használják csak, nagy feszültségű berendezésekben, és kiváló hangminőséget igénylő Hi-Fi erősítőkben, és hangszer, főleg gitár-erősítőkben.
 
 
Félvezető diódák fajtái:
  • nagyfrekvenciás dióda
  • hálózati egyenirányító dióda
  • Zener-dióda - feszültségszabályozó
  • LED-dióda (Light-emitting Diode) - jelzőlámpaként használható 
  • szolár-elektromos dióda - a fényt villamos árammá alakíja
  • Gunn és alagút-dióda - rezgéskeltőként használt
  • varaktor-dióda - a hangoláshoz használható 
  • PIN-dióda - gyors kapcsolóként használják 
  • IMPATT-dióda - erősítő-dióda

 


A szócikkhez társított címkék:
hardverMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák