Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számítástechnikában és a hálózati kommunikációban a domainnév vagy tartománynév a számítógépek egyedi azonosítására szolgál, hasonlóan működik, mint az IP-cím. A domainnév független a szolgáltatásoktól, azaz a weboldalaknak, URL-knek nincs közük hozzá.
A domainnevek rendszere tulajdonképpen adminisztratív célokat szolgál, és lehetővé teszi az Interneten való tájékozódást. Ez a rendszer fastruktúraként szerveződik, a központi domainek alá aldomainek sorolódnak, és az alszintek végtelenül folytatódhatnak.
A domainneveket az erre szakosodott szolgáltatóknál lehet megvásárolni, az előfizető éves díjat fizet a névért és a biztosított webtárhelyért.
Két fő csoportja van a domainneveknek: a nemzetközi szintű és a nemzeti tartománynevek. A nemzetközi fődomainek .com (általános), .net (hálózati szolgáltatók), .org (intézmények, nonprofit szervezetek), .biz (üzleti), .name (magánszemélyek) és .gov (kormányzati)  végződésűek lehetnek. A nemzeti tartománynevek pedig az adott ország rövídítésére végződnek: .hu, .ro, .fr, .de, stb.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése