Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Dotkom-lufi
Verzió: 1  
Változtatta: Mupeter
Változtatás dátuma: 2010-12-11 16:53:09
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 

Azt az 1995 és 2000 év közé eső kort nevezzük így, melyben a telekom és internetes cégek spekulációs roham célpontjaivá váltak, mely következtében a befektetők gyakran minden megfontolást mellőzve, szinte öntötték a pénzt mindenbe ami IT/Telecom és webes/internetes témával foglalkozott, innen a dotcom azaz .com jelző. A lufi végül 2000 tavaszán kilyukadt, mely következtében óriási zuhanást szenvedett el a NASDAQ. Ezzel cégek százai dőltek be és az összeomlás még a nagy cégeket is megrázta, olyan cégek mentek csődbe mint pl. a WorldCom. A többi nagy távközlési cég is nehéz helyzetbe került, főleg a mobilszolgáltatással is foglalkozók, mivel az évtized végén zajlottak le az európai 3G mobiltenderek. A nagy fellendülés hullámán utazva, ezek a jogok csillagászati összegekért keltek el, alaposan megterhelve a telekom cégek költségvetését. Így kerülhetett sor arra, hogy néhány országban - pl. Németország vagy az Egyesült Királyság - a cégek kénytelenek voltak fizetési haladékot, vagy a 3G licenszdíjak mérséklését kérni.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése