Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számítástechnikában a felhasználó olyan személy, aki számítógépet használ és az interneten szörföl. Ez lehet aktív vagy passzív tevékenység is.

Aktívnak nevezhető‘ az a felhasználó, aki regisztrál különféle szolgáltatásokhoz (e-mail, chat, blog, közösségi oldal), használja ezeket, hozzászól aktuális témákhoz. Ilyenkor digitális lábnyomok sokasága jelzi a weben a felhasználó tevékenységét.

Passzívnak tartható viszont az, aki például a blogokat, híreket csak olvassa, viszont nem szól hozzá egyikhez sem, saját blogot sem ír. Teljes mértékben passzív felhasználó nincs, mivel e-mail fiókja már mindenkinek van, ez pedig már bizonyos aktivitást feltételez.

Ez a különbségtétel a számítógép felhasználóira is vonatkozik: van aki nem telepít egyetlen programot sem, nem változtat meg egyetlen rendszerbeállítást sem, hanem a gyári vagy a rendszergazda által beállított rendszert használja. Ennek ellentéte az, aki teljes mértékben testre szabja a rendszer működését, és azokat a programokat használja, amelyek leginkább megfelelnek neki, és nem a rendszer által felkínáltakat. A felhasználás két módja nyilvánvalóan a digitális képzettség eltérő‘ fokából adódik.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése