Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Flash memória


A flash memória (flash memory) a legújabb [EEPROM]?- típus.

 


Dr. Maszuoka Fudzsio fejlesztette ki 1984-ben, aki a Toshiba egyik mérnöke.

 


Az EPROMot csak ultraviola fénnyel való megvilágítással lehetett törölni, az EEPROMot pedig csak byteonként. Ezzel ellentétben a flash memória [blokk]?onként törölhető és újraírható. Blokkonkénti [programozás]?t is lehetővé teszi.A méretük kicsi, általában műanyag tokba helyezik el őket. Az áramból való eltávolítás után sem veszítik el tartalmukat.


 
Merevlemezekben egyfajta [átmeneti tároló]?ként is szolgálnak. Amikor a merevlemez tányérjai a fogyasztás csökkentése érdekében nem működnek, akkor lép használatba a flash memória, és míg meg nem telik, arra mentik, és arról olvassák ki az adatokat. Amikor megtelt, a merevlemez tányérjai újra a mágneses rétegre mentenek. Ezt követően a [lemez]?ek újra megállnak, így csökkentve a fogyasztást.A vezérlőkapu és csatorna között egy lebegőkapu található. A lebegőkaput szigetelőanyag veszi körül, s így megtartja a bejuttatott töltést. A töltése befolyásolja a [tranzisztor]?ok nyitófeszültségét. A logikai 0-kat és 1-eseket az eredményezi, hogy folyik e áram a tranzisztoron vagy sem.

 


A tranzisztorok logikai felépítése alapján 2 típus van:

  • NOR - Párhuzamos adathozzáférést tesz lehetővé. Drágábbak, és kisebb a kapacitásuk, viszont közvetlenül futtatható benne program. Beágyazott programok tárolására használják. Bitszintű olvasást biztosít.
  • NAND - Soros adathozzáférést tesz lehetővé. Kompakt cellái miatt olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak, viszont közvetlenül nem futtatható benne program. Magasabb írási teljesítményt biztosítanak, így a pendriveokban, mp3 lejátszókban is inkább ezt a típust alkalmazzák.

 

Mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért strapabíróbb, mint pl. a merevlemez. Szaggatásmentes videó lejátszást biztosítanak.Flash memória sebességét a chipek írási és olvasási sebessége határozza meg. Hogy ez minél gyorsabb legyen, egyszerre csak egy blokk törlését engedélyezik, majd a [vezérlőchip]? újraírja a területet.

 


[Digitális kamerá]?kban képek, filmek tárolására használhatók. A flash memóriát használják az USB- csatolású pendriveokban, digitális audió lejátszókban (mp3), mobiltelefonokban.

 


A legnehezebb mérnöki probléma jelenleg az, hogy 100 000 törlés után elhasználódnak.

 

 

Memóriák


A szócikkhez társított címkék:
memória , számítógép
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése