Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Másnéven formázás az a folyamat, melynek során az adatok fogadásához, tárolásához és azok visszakereséséhez szükséges adat-nyilvántartási rendszer alapjait hozzuk létre a [háttértároló]?n ([floppy disc]?, merevlemez, pendrive, [memóriakártya]?) vagy annak valamelyik partícióján.

Igazodnia kell a számítógép típusához, operációs rendszeréhez, fájlrendszeréhez. Ezen folyamat elvégzéséhez megfelelő [rendszerprogram]?, vagy [segédprogram]? szükséges.
Amíg a [háttértároló]? nincs formázva, használatra nem alkalmas.
 
Figyelem! A már használatban lévő meghajtó, vagy partíció formázása esetén az azokon található minden korábbi adat megsemmisül.
 
Merevlemezek formázása:
  • Alacsony szintű formázás (low-level formatting):

Kialakítja a merevlemez felszínét, beállítja a [szektor]?ok elejét és végét, ezzel meghatározva a későbbi adattárolás helyét.

Ez a fajta formázás nem csak egy partícióra, hanem a teljes [háttértároló]?ra érvényes. Ezt a folyamatot a merevlemez gyártója végzi el, az így formázott [háttértár]? adatok tárolására még nem alkalmas.

 
  • Magas szintű formázás (high-level formatting):

Más néven logikai formázás. Ennek során tudjuk felkészíteni a [háttértároló]?t, vagy annak valamelyik a partícióját a kíván fájlrendszer használatára, a folyamat létrehozza az úgynevezett [boot szektor]?t, a fájlok szervezésének tábláját([MFT]? tábla NTFS, FAT tábla FAT, [FAT32]? stb. rendszer esetén) és a [gyökérkönyvtár]?at.

Az ilyen formázás esetén az esetlegesen a merevlemezen lévő adatok, fájlok fizikailag nem törlődnek, de a fájlszervezési tábla megváltozása miatt elérhetetlenné válnak, így az általuk használt [szekto]?ok "szabad" besorolást kapnak, így felülírhatókká válnak.

Bizonyos segédprogramok segítségével az ilyen fájlok és [könyvtár]?ak (amennyiben az általuk használt szektor még nem lett felülírva) visszaállíthatók.

 
Néhány formázásra használható program:
  • A DOS operációs rendszer részét képező FORMAT segédprogram (csak FAT filerendszer).
  • PQ Magic - formázásra és pratícionálásra használható, ismeri a FAT, [FAT32]?  és az NTFS rendszereket is.
  • MaxBlast - merevlemezek formázására, ismeri a FAT, [FAT32]?  és az NTFS rendszereket is.


A szócikkhez társított címkék:
fehasználó , számítógépMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák