Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Angol nevén floppy disk, közismertebb néven floppy.

Cserélhető adattároló, az 1970-es évektől a 90-es évek végéig meghatározó formátum.
 
Fizikai felépítése:
Egy mindkét oldalán mágnesezhető felülettel ellátott vékony kör alakú műanyag lapka, melyet egy keményebb műanyagból készült négyszögletes műanyag tokba helyeznek a fizikai behatások ellenni védelem céljából.
Ezen a tokon a forgató mechanika, az olvasófej, és az írás elleni védelem számára meghatározott helyeken rések vannak, belső felületét filc borítás fedi.
A lemezek a tokból nem vehetők ki. Írásukhoz, olvasásukhoz az erre a célra kifejlesztett eszköz, a hajlékonylemezes meghajtó, más néven floppy disk drive, FDD szükséges.
Többféle méretük ismert, ezek közül a legelterjedtebb a 8", 5,25" és a 3,5"-os.
 
Logikai felépítése:
A lemez felületét koncentrikus sávokra bontották. 
Az elsõ sáv a lemez belsejéhez legközelebbi sáv, melyeket további részekre osztva kapjuk a szektorokat. 
Egy szektor tárolókapacitása 512 byte. 
Ha a számítógép a lemezrõl olvasni akar, akkor megadja a meghajtónak, hogy melyik sávról és annak melyik szektoráról akar adatot. 
A meghajtó ezek ismeretében olvassa be a kívánt szektort.
 
Tulajdonságaik:
8" (160 KB) - szabványos IBM formátum. Csak a lemez egyik oldalát használták [adattárolás]?ra, több évtizede nem használatos. Mérete miatt meghajtója még szinte kizárólag a házon kívül volt elhelyezhető.
5,25" (360 KB, 1.2MB) - szabványos PC formátum. Elterjedtebb fajta volt, mint az előző. A kisebb kapacitású az úgynevezett DD-s lemez,  melynek volt egyoldalas változata is (160 kB kapacitással), a nagyobb a HD jelű. Jellemzően mindkét oldalát tárolásra használták. Meghajtója már a házban van elhelyezve, de létezik külső meghajtóként is)
3,5" (720 KB, 1.44 MB, 2,88 MB) - szabványos PC formátum. Kisebb, lemezek, nagyonn [adatsűrűség]?gel, fizikailag jobban védő tokozásban. Jellemzően a számítógép házába szerelt meghajtóval olvashatjuk, de létezik külső meghajtóként is.
 
Jelölései:
  • SS single sided egyoldalas
  • DS double sided kétoldalú (esetleg forgatni kell)
  • 2S double sided kétoldalú 
  • SD single density egyszeres sűrűségű 
  • DD double density kétszeres sűrűségű
  • HD high density nagy sűrűségű
  • ED extra density extra sűrűségű
 
A hajlékonylemezeknek többféle formátuma ismert, ezért elképzelhető, hogy egy gépben megírt lemezt más operációs rendszert futtató géppel nem tudunk olvasni, valamint a különböző formátumokkal a lemezeken eltérő kapacitás érhető el.
 
Hátrányai:
Sérülékenység
Adatvesztés a mágneses tárolás miatt (hangszóró, vagy mobiltelefon közelében a rajta tárolt adatok törlődhetnek)
Kis kapacitás ( egy CD kapacitása majdnem 500-szoros, ára körülbelül ugyanannyi, a pendrive drágább ugyan, de korlátlan számban átírható, kapacitása pedig több tíz GB is lehet.)
 
Az új cserélhető adattárolók (CD, DVD, pendrive) megjelenésével a forgalomból mára szinte teljesen kiszorult.
 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése