Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Personal Computer, személyi számítógép, név alatt ma – főleg Európában - az IBM PC standarddal kompatibilis számítógépet értjük, azonban valójában ide tartoznak az Apple Macintosh gépek is. A PC lehet asztali számítógép, hordozható notebook vagy laptop, és ún. „vékony kliens” amely kizárólag hálózati munkára alkalmas. A PC szerkezeti felépítése jelenleg a következő:

  • CPU azaz központi processzor

  • RAM memória

  • Háttértár

  • Beviteli eszköz, amely lehet egér, billentyűzet, touchpad, vagy érintőképernyő

  • Képmegjelenítő, amely lehet CRT, de mára a TFT vált uralkodóvá

  • Ezen felül a PC tartalmazhat még különböző multimédiás kiegészítőket, mint hangkártya, TV-tuner, modem, hálózati csatoló stb.

A PC-k fejlődése a '60-as évek végén, '70-es évek elején kezdődött, amikor a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy egy komplett számítógép méretei akkorák legyenek, amely elfér egy asztalon. Az első ilyen gép amely CRT kijelzővel is rendelkezett az IBM 5100 volt, 1975-ben. Az első – otthon összeszerelhető – kereskedelmi forgalomba került PC a Sphere1 volt, majd ezt követte a híres Apple 1. Az első igazán nagy tömegben eladott számítógép a Commodore 64 volt, amely több mint 17 millió példányban kelt el. Ezekkel az otthoni PC-kel szemben az ún. munkaállomások igencsak drágák és nehezen kezelhetőek voltak, de képesek voltak olyan, akkoriban forradalminak számító feladatokra, mint a multitasking. A technika fejlődésével ez a szakadék azonban eltűnt és mára a PC a mindennapok része lett. A becslések szerint 2010-ben körülbelül 1,2 milliárd PC van használatban szerte a világon, és a számuk 2014-re eléri a 2 milliárdot.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése