Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hoax az olyan internetes átverést jelenti, amelynek célja minél nagyobb tömeg megmozgatása. Legelterjedtebb formája a lánclevél, amely a címzettet felszólítja a levél továbbküldésére minél több ismerősének. A továbbküldés esetén bizonyos jutalmat helyeznek kilátásba (ilyen volt például az a Magyarországon terjedő lánclevél, amely minden továbbküldőnek 275 dollárt ígér, amit a Bill Gates fizet ki), illetve a lánclevél megszakításáért valamilyen hamarosan bekövetkező balszerencsés eseményt. Az átverés kiegészülhet még egy honlappal is, amelynek egy-egy ilyen álhír felröppentése jelentős forgalmat is generálhat. A hoaxok kitalálói általában csak a vicc kedvéért tevékenykednek, bár az is előfordulhat, hogy a levelek keringése során rengeteg e-mail címet gyűjtenek össze, amelyeket aztán a spammereknek árusítanak.

A láncleveles forma mellett a hoaxok körébe szokás sorolni a városi legendákat, de a média más területeinek átveréseit (a legkorábbi ilyen átverés Orson Welles rádiós játéka, a Világok harca volt - számos hallgató valóban pánikba esett attól, hogy a marslakók megtámadták a Földet).

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése