Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számítástechnikában a hyperlink egy olyan hivatkozás, amely egy dokumentum egyik elemét összekapcsolja egy másik elemmel, illetve a hivatkozás történhet egy másik dokumentumra is, amely lehet ugyanazon vagy egy másik domainen is. A fogalom és a technika 1965-ből származik, és szövegek bizonyos részeinek összekapcsolására használták, ami sajátos olvasási technikát tett lehetővé (lineáris olvasás helyett ugrálni lehetett a szövegben). A hyperlink ma is eszerint a logika szerint működik, célja az információk hatékony összekapcsolása. A hivatkozott elemek általában egy URL-re utalnak, és a böngészők kiemelik a kontextustól eltérő színnel, stílussal.
A hyperlinket ma már gyakran linknek is rövidítik, használata jogi kérdéseket is felvet: kezdetben úgy vélték, hogy az internetes tartalmak összelinkelése az Internet magától értetődő sajátossága, azonban később kialakult az az álláspont, miszerint a linkek nem egyszerű hivatkozások, hanem a más oldalakon lévő tartalmak ellopása. Ez megelőzendő, egyes tartalmak linkelése szerzői jogi oltalom alá került.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése